Radi poboljšanja komunikacije

Kako bi se poboljšala komunikacija između opštinskih službi i građana srpske nacionalnosti, opština Priština počela je da organizuje kurseve srpskog jezika za službenike u administraciji koji rade sa strankama.

Dvadesetpetogodišnji službenik matične službe u opštini Priština, Bleart Rafuna tri puta nedjeljno pohađa kurs srpskog jezika koji se održava u okviru opštine.

"Za obavljanje našeg posla je veoma potrebno poznavanje srpskog jezika. Dolazi mnogo Srba s kojima treba da se sporazumemo. Inače u prvom redu, ja sam imao želju da naučim što bolje srpski jezik, drugo je to što posao koji ja radim zahtjeva da komuniciram s ljudima i to je razlog da mi govorimo srpski. Od njih ima onih koji govore albanski ali ima i onih koji ne govore, tako da je komunikacija puno teža", kaže Bleart Rafuna, prenosi protal "N1".

Predavač na kursu koji ima 55 polaznika, kaže da je veoma zadovoljan interesovanjem.

"U svakom slučaju ovakav jedan primjer može da posluži i drugim opštinama. Na kraju krajeva znate oni imaju građane koji dolaze iz srpske zajednice tako da će njima ovo pomoći da kada se lakše sporazumiju i da izađu na susret građanima i da odgovore na njihove zahtjeve“, kaže Davor Petrović.

Zvaničnici opštine se nadaju da će se i srpski službenici koji rade u opštini Priština prijaviti kako bi pohađali kurs albanskog jezika, iako je broj srpskih službenika mnogo manji u odnosu na albanske, i zbog toga je interesovanje za pohađanje albanskog kursa manje.

"Imamo starije generacije koje imaju dosta problema s engleskim jezikom, a i one mlađe koje imaju problema s albanskim i srpskim jezikom. Ja na primjer pripadam jednoj generaciji kojoj Jugoslavija ne predstavlja puno i nismo imali pristup srpskom jeziku kao što su imali naši roditelji“, kaže Saranda Bogujevci.

Kursevi dva zvanična jezika na Kosovu počeli su da se organizuju u 12 opština širom Kosova, a njihovo organizovanje pomažu misija OSCE-a na Kosovu, zajedno s kancelarijom povjerenika za jezike pri Vladi Kosova.

VIDEO prilog pogledajte OVDJE.