Čeka se početak iskopavanja

Specijalno tužilaštvo Kosova bi trebalo u skorije vrijeme da izda nalog za početak iskopavanja unutar kampusa Univerziteta u Prištini, pored srpske crkve.

Direktor Kancelarije za sudsku medicinu Ministarstva pravde Kosova kaže da ima pouzdane podatke da se pored srpske crkve u Prištini nalazi masovna grobnica.

Forenzičar Arsim Gërxhaliu je naveo da sumnja da se masovna grobnica nalazi u blizini nedovršene pravoslavne crkve, smještene u prištinskom univerzitetskom kampusu, prenosi portal "Telegrafi", izjavu koju je Gërxhaliu dao u emisiji "Personale" za TV Dukagjini.

Arsim Gërxhaliu je naveo da je te kredibilne informacije dobio od svjedoka koji tvrdi da je tokom konflikta video kopanje u blizini crkve.

"Prije nekoliko dana sam dobio poziv od jedne žene, s kojom ću se sastati naredne sedmice, koja kaže da je iz svog stana u jednom obližnjem soliteru vidjela da se nešto radi u neposrednoj blizini crkve, da su sahranjeni neki ljudi. Stoga ćemo to ispitati", rekao je Gërxhaliu.

Čovjek koji je već 17 godina odgovoran za pronalaženje nestalih osoba iz posljednjeg rata na Kosovu, po prvi put je ispričao, ekskluzivno u ovoj emisiji, da su dva dana nakon ulaska trupa KFOR-a, istražili podrum Pravnog fakulteta, gdje se sumnja da su u blizini ove lokacije bile silovane žene od strane srpskih vojnih snaga.

"Cijeli podrum je bio krvav i pun ženskog donjeg veša," izjavio je Gërxhaliu.

Hiljade albanskih civila ubijeno je tokom rata od strane srbijanskoj diktatora Miloševića za realizaciju plana "Potkovica" i iseljavanje većinskog albanskog stanovništva sa Kosova.

Uvijeni civili su bacani u masovne grobnice na Kosovu, a u potrazi za nestalima tragovi vode i do masovnih grobnica u Srbiji. Inače i dalje se na hiljade ljudi vode kao nestali.

Pravoslavna crkva na kampusu Univerziteta je sagrađena u vrijeme diktature balkanskog kasapina Slobodana Miloševića u znak dominacije spram većinskim albanskim stanovništvom na Kosovu.

/RTV Dukagjini-Telegrafi/