U radnoj posjeti

Predsjednik Hashim Thaçi posjetiće ove sedmice Austriju, gdje će razgovarati sa odlazećim predsjednikom te zemlje Heinzom Fischerom.

Austrijski mediji navode da je Thaçiju ovo prva posjeta Austriji otkako je prije dva mjeseca stupio na novu funkciju i da će u Beču biti dočekan uz državničke počasti. Riječ je o radnoj posjeti.

Inače Heinz Fischer je posljednji put Kosovo posjetio u oktobru prošle godine.

U austrijskoj javnosti Thaçi je prikazan kao neko ko je 90-ih godina imao važnu ulogu u naporima kosovskih Albanaca za otcjepljenje. Agencija APA podsjeća da je on bio vođa OVK, da je 1999. godine predvodio kosovsko-albansku delegaciju na pregovorima u Rambujeu, a navodi i koje je funkcije obavljao od 1999. i završetka rata na Kosovu.

Navodi se i da je Thaçi 2013. sa tadašnjim premijerom Srbije Ivicom Dačićem postigao dogovor, od kojeg, kako navodi APA, do danas nije mnogo toga primjenjeno.

Thaçi je ovih dana, kako dodaje agencija, najavio potrebu primjene Zajednice srpskih opština, navodeći da ZSO osporava opozicija, koja strahuje da bi ta institucija pružila mogućnost Beogradu za neprestano miješanje u "unutrašnje stvari Kosova" i pretvorilo ga u nefunkcionišuću državu.