Najviše štete imaju Bošnjaci Kosova

Poslije zvanične posjete kosovskoj skupštini na poziv naše komisije za spoljne poslove zastupnika parlamenta BiH Šemsudina Mehmedovića, od prije mjesec dana, sve je veće interesovanje i medija na albanskom jeziku za moguće rješenje ovog velikog problema.

Nakon proglašenja nezavisnosti Kosova, Bosna i Hercegovina je počela primjenjivati vizni režim za građane Kosova.

Ali, na isti način je odgovorilo i Kosovo, uvevši na snagu vizni režim za građane BiH  koji žele posjetiti našu zemlju.

Inače, u vrijeme kada na Balkanu vize više ne postoje, održavanja ovakvog viznog odnosa između Kosova i Bosne i Hercegovine predstavlja prepreku za slobodu kretanja.

Ćerim Bajrami, bošnjački poslanik iz parlamentarne grupe 6+, kaže da je Kosovo učinilo korake ka tabilizaciji odnosa.

Ali, prema riječima Bajramima, srpska zajednica u Bosni je glavni krivac za ovakav odnos među dvema državama, gdje najviše štete imaju Bošnjaci Kosova.

Također, poslanik iz redova bošnjačke zajednice u Skupštini Kosova, Ćerim Bajrami je na zadnjoj sjednici skupštine prošlog četvrtka iskoristio priliku da u obraćanju sa govornice podsjeti zastupnike o ovoj važnoj posjeti, ali i da zatraži da Ministarstvo spoljnih poslova Vlade Republike Kosova preduzme neophodne daljnje korake s ciljem postizanja dogovora sa adekvatnim institucijama države BiH o ukidanju viza između dvije zemlje.

"Zaista je neprihvatljivo da u 21. vijeku ovdje na Balkanu postoji tako rigorozan vizni režim, koji praktično ukida slobodu kretanja građana između dvije bliske zemlje, pogotovo čini ogromnu štetu Bošnjacima uopšte, a zasebno nama na Kosovu. Razlog je svima manje-više poznat, ali da ga ponovimo: to je zbog odbijanja predstavnika srpskog naroda u BiH da se učini pozitivan pomak, jer oni imaju pravo veta na takve odluke državnih institucija Bosne i Hercegovine", rekao je između ostalog poslanik Ćerim Bajrami.

S druge strane, TV Rrokum je desetak dana zaredom pokušavao da kontaktira sa Ministarstvom vanjskih poslova Kosova, kako bi dobio odgovore o drugim koracima koje je ovo ministarstvo poduzelo radi stabilizacije odnosa, ali je to bilo nemoguće.