O.Š. “Sveti Sava” i O.Š. “Vesel Muja”

Na Kosovu u selu Poneš kod Gnjilana pod istim krovom, u jednoj školi uče i srpska i albanska djeca.

Srpski mališani nastavu pohađaju prije podne a albanski popodne. Jedino što zabrinjava, kažu nadležni u školi, je trend smanjenja srpskih osnovaca u ovom selu, prenosi srbijanski portal "Alo".

U jednoj zgradi nalaze se dvije škole, albanska i srpska a iznad ulaznih vrata stoje dvije table sa imenima škola O.Š. “Sveti Sava” i O.Š. “Vesel Muja”.

U hodniku na jednoj oglasnoj tabli nalaze se crteži srpskih mališana, na suprotnom zidu radovi njihovih vršnjaka Albanaca.

U zbornici za istim stolom profesori i učitelji Albanci i Srbi.

Osnovnu školu Sv. Sava u Ponešu, koja je u stvari istureno odjeljenje škole iz Paralova, pohađa 32 srpskih učenika i ono što nije dobro je da ih je svake godine sve manje kaže za Tanjug direktor škole Milentije Denić.

"Danas imamo 29 đaka od prvog do osmog razreda i troje djece u predškolskom. U matičnoj školi imamo još manje đaka. Problema nemamo i pored činjenice što je škola multietnička. Radimo u dvije smene, u prvoj smjeni je srpska a u drugoj smjeni je albanska zajednica", kaže Denić.

Pre rata na Kosovu u školi u Ponešu je nastavu pohađalo 180 srpskih učenika, početkom 2000. godine ostalo ih je 120, da bi se tendencija smanjenja broja učenika nastavila do danas kada su u školi svega 32 đaka.

Dok srpski osnovci nastavu prate po planu i programu srpskog ministarstva obrazovanja, pod istim krovom, od prvog do četvrtog razreda, znanje stiče i tridesetak albanskih đaka koji se uče po kosovskom obrazovnom sistemu.

Učiteljica u O.Š. “Vesel Muja” Sanije Toska potvrđuje za Tanjug da u ovom školskom objektu rade i Srbi i Albanci, da Srbi rade prije podne, a oni poslije podne i da nisu imali nikakvih problema.

"Imamo dobre odnose. Ja radim evo već četiri godine u ovoj školi, kako sa Albancima tako i sa kolegama Srbima imamo dobre odnose. Takođe i učenici nemaju nikakvih problema ovdje u ovoj školi, unutar ovog školskog objekta. Vjerujem da i u selu imaju dobre međusobne odnose", kaže Toska.

Srbi prosvjetni radnici sa zebnjom prate briselski dijalog između Beograda i Prištine i ističu da je podrška zvaničnog Beograda preduslov njihovog opstanka u ovom dijelu Kosova.

Jedan od profesora sa najdužim stažom u školi u Ponešu Zoran Stojanović kaže da očekuje nastavak podrške Ministarstva prosvjete Srbije i da bi eventualni prekid podrške iz Beograda značio odlazak Srba iz ovog kraja i gašnje škola.

U posebno lošem stanju je stara škola Sv. Sava u Ponešu gdje je danas smješteno predškolsko. Osim dotrajalih podova, stara škola prokišnjava pa je, kako kažu iz ove škole, pomoć neophodna i dobrodošla.

Mališani iz Poneša, nakon završetka osnovne škole, školovanje nastavljaju u srednjim školama koje se nalaze u Šilovu, Koretištu ili Kuscu.