Ranije ih je bilo mnogo više

Različiti gradovi na Kosovu su prije nekoliko godina bili "okupirani" raznim kineskim biznisima. Međutim, i oni sada već odlaze sa Kosova.

Prema službenim statistikama, u protekle četiri godine na Kosovu je registrovano sam pet kineskih firmi, dok u Agenciji za registraciju biznisa, koja posluje u okviru Ministarstva trgovine i industrije, postoji oko 410 kineskih firmi, ali nisu kazali koliko je kineskih biznisa koji su ugašeni.

"Od 2010. godine zahtjevi za registraciju novih biznisa iz Kine je značajno smanjen (u periodu 2011-2015. je registrovano 5 novih poslova), dok se, s druge strane velika većina poslovanja bavi trgovinom iz Kine", navodi se u odgovoru Ministarstva trgovine listu "Zëri".

Inače, Agim Shahini, predsjednik Poslovnog saveza Kosova, izjavio je da većina tih kineskih biznisa su povučena sa Kosova. Shahini je rekao da Poslovni savez Kosova nema podatke o tome koliko kineskih biznisa trenutno posluje u zemlji. Prema njegovim riječima, razlozi za odlazak kineskih biznisa su što Kosovar sami uvoze proizvoda iz Kine...