Nije bilo žrtava

Dvije srpske kuće, jedna u Pasjanu u četvrtak a druga u petak u Prizrenu, našle su se na meti napadača, saopštili su ministri u vladi Kosova Dalibor Jevtić i Ljubomir Marić.

Bacanje bombe na kuću Stevana Jančića u Pasjanu i napad na kuću Ivana Krstića u Prizrenu, tokom koga su polomljeni prozori na kući, najvjerovatnije je posledica tenzija koje već neko vrijeme traju na političkoj sceni Kosova, ocjenili su ministri za zajednice i povratak, i lokalnu samoupravu Dalibor Jevtić i Ljubomir Marić.

"Napadi koji su desili su za svaku osudu i bojimo se da su posljedica tenzija koje traju već neko vrijeme na političkoj sceni Kosova, a sada su one intenzivirane. Srbi u svim srpskim sredinama moraju biti adekvatno zaštićeni uslijed protesta i nemira koji traju i ne smijemo dozvoliti da se zapaljiva situacija prelije u sredinama u kojima oni žive i dodatno ugrozi ionako nedovoljno zaštićene ljude", navela su dvojica ministara.

Prema njihovim riječima, napadi na kuće u kratkom vremenu, govore u prilog tome da je situacija veoma zapaljiva.

"U ovom teškom vremenu za sve, situaciju moramo riježavati na demokratski način, nikako primjenom sile, koja za rezultat u nekim slučajevima može imati teške posljedice. Svi moramo preduzeti korake u okviru svojih odgovornosti kako bi nam u svakom pogledu krenulo na bolje", ističu u zajedničkom saopštenju Jevtić i Marić.

Sreća je da tokom napada nije bilo žrtava, zaključili su ministri.