Nakon izbora predsjednika Kosova

Zamjenik kosovskog premijera Branimir Stojanović rekao je za RTS da je vrijeme za preuzimanje odgovornosti i da je dosta bilo izgovora, kako se ne bi primjenilo ono što je dogovoreno Briselskim sporazumom, kao i da je sada krajnje vrijeme za formiranje ZSO.

Predstavnici Srba nisu glasali za Hashima Thaçija za predsjednika, ali nisu ni odmogli. Da li to znači da je izbor Thaçija bolje riješenje od vanrednih parlamenatrnih izbora na Kosovu?

Stojanović kaže da je svakako težak dan iza nas. "Ostali smo pri stavu da nećemo podržati nikoga, jer smatramo da Srbi moraju da budu nosioci jedne od tri noseće funkcije na Kosovu," kaže Stojanović.

Prema njegovim riječima, situacija je bila takva da su napadi na Srbe na Kosovu bili sve učestaliji i bilo je važno da neko preuzme odgovornost.

Stojanović očekuje da će sada Thaçi koji je učestvovao u svim procesima u Briselu da preuzme odgovornost u vezi sa onim što je dogovoreno pred međunarodnom zajednicom, između ostalog i u vezi sa formiranjem Specijalnog suda i Zajednice srpskih opština.

"Očekujemo da se sprovede i ono što je deo koalicionog sporazuma oko naše zastupljenosti na ključnim mjestima. Dobili smo garancije i očekujemo da se to sprovede," istakao je Stojanović.

Kako je dodao, sada je važno da Albanci riješe konflikt koji imaju među sobom i da preuzmu odgovornost.