Na 27-godišnjici štrajka rudara

Premijer Kosova Isa Mustafa učestvovao je u obilježavanju 27-godišnjice štrajka rudara Trepče gdje je govorio da postoji tačka koja ujedinjuje vladu sa opozicijom, a ta tačka je Trepča.

Pred stotinama prisutnim na ovom specijalnom događaju, premijer Isa Mustafa je, kako se navodi u saopštenju iz njegovog kabineta, garantovao da će rudari biti prisutni i ostati na Kosovu i da će biti subjekat u svakom razgovoru, a da će se ove godine finalizovati zakon o Trepči, strategija za razvoj Trepče koja će joj obezbjediti napredak, javila je Koha.net, prenosi portal "Kossev.info".

"Uvjeravam vas da je Kosovo Trepča, ostajete na Kosovu, bićete subjekat u svakom razgovoru, Trepča je vaša, ona pripada rudarima, a vi rudari ste Kosovo. I takođe, uvjeravam vas da ove godine, kako smo se dogovorili sa profesorom Trnavom i vašim sindikalnim predstavnicima, dovršićemo zakon o Trepči, dovršićemo strategiju za Trepču i obezbjedićemo Trepči perspektivu. Uveravam vas da će se ovo pitanje dovršiti i ubrzati", rekao je Mustafa.

On je potom rekao da imaju podršku većine članova parlamenta Republike Kosovo, nadajući se da će imati i podršku opozicionih poslanika, jer je Trepča, prema njemu, nešto što ne smije da odvaja, već da sve ujedini, kao i opoziciju.

"Postoje pitanja oko kojih treba da budemo zajedno ali postoje pitanja oko kojih možemo da se razlikujemo u mišljenjima, jer se time uspostavlja demokratija," rekao je Premijer Mustafa, pozdravljajući sve rudare svih generacija koji danas rade i zajedno dele viziju i predloge u vezi sa tim na koji najbolji način treba riješiti pitanje Trepče. U ovom kontekstu, premijer Mustafa rekao je da rješenje nije samo u partijama, već u rudarima, stručnjacima Trepče, ljudima koji su radili u Trepči i da će vlada to poštovati do kraja.