Porodica živi u kući koja nema uslova za život

Tromjesečni dječak Ali Manxhuka je preminuo jučer u naselju Ali Ibra u Đakovici. Otac preminule bebe kaže da je beba preminula od hladnoće, jer kuća u kojoj oni žive ne ispunjava uslove za život.

Porodica Manxhuki je u petak otvorila konak zbog smrti svojeg sina Enisa. Majka, Sabina Asani, uznemirena zbog smrti njenog sina moli da im se u što skorije vrijeme dodjeli jedna kućica u naselju Kolonia, kako bi spasila ovo troje ostale djece.

"Tovar drva nam je donio komšija, ovu grijalicu mi je također donio. Sve zbog dženaze. Hladno je, ali za jesti i piti nema ništa. Imam još troje djece. Najmlađe boluje od pluća. Kako nam je ovo umrlo i ostala će djeca isto. Ove kuće koje su u naselju Kolonija molim vas da nam jednu dodjelite kako bis e mogli useliti u njih. Ukoliko se nešto desi ovoj drugoj djeci, onda će odgovornost snositi Mimoza Kusari-Lila, jer u njenim je rukama sve", kaže majka pokojnog Enisa.

Ona dodaje da je pet puta bila u opštinu i tražila pomoć ali niko nije obraćao pažnju na nju.

Čak i otac pokojnog Enisa Ali Manxhuki kaže da je za smrt njegovog sinakriva hladnoća i teški uslovi.

U trenutku kada se sin razbolio, Ali Manxhuki se nije nalazio kod kuće, jer je bio da sakuplja metalni otpad. Kada se vratio u četvrtak poslijepodne, saznao je da mu se zdravstevno stanje pogoršalo. Odma ga je odve u bolnicu.

"Šta da gledaš, djete je bilo ledeno. Izlazim iz kuće rano ujutru a vraćam se kasno navečer. Za šta? Za dva tri eura. Djece me gladna čekaju cijelog dana da dođem i donesem nešto... Izašao sam da pozajmim deset eura kako bi sina odveo u bolnicu, ali nisam našao kod nikoga. prijatelj me odvezo do bolnice. Kada sam sina odveo u bolnicu ljekari su se odmah pobrinuli, ali su kasnije konstatovali da je beba preminula", govori otac Ali Manxhuki.

On kaže da i ovo troje djece koje ima su bolesna i sad ih je poslao kod susjeda, jer u kući u kojoj žive nema uslova za život.

Porodica Manxhuki živi u staroj kući koja se svakog dana sve više urušava. U naselju "Ali Ibra" u Đakovici također živi veliki broj romskih porodica u veoma teškoj ekonomskoj situaciji. prije godinu dana opština Đakovica je izgradila nekoliko stambenih kuća, ali ima još puno porodica koje žive u ekstremnom siromaštvu.