Režim utamničio opoziciju

Nasilni protesti 9. januara su kulminacija političke krize na Kosovu, a država klizi ka propasti, tvrdi Vice News, prenosi KTV.

Ovaj američki medij je razgovarao sa nekim od učesnika protesta od 9. januara. Jedan mladić im je rekao da je režim utamničio opoziciju, a Srbima želi da da više prava nego što im pripada.

Vice News je detaljno propratio svo nasilje na protestu i sa građanima razgovarao kako bi pokazali različite razloge koji su ih izveli na ulicu.

Iako i dalje u kućnom pritvoru, Albin Kurti je rekao za VICE da opozicija neće prestati sve dok se vlada ne povuče i ne odustane od postignutih sporazuma.

Poslanik Samoopredjeljenja rekao je da njegova partija insistira na ujedinjenju sa Albanijom i da je bolje imati 30 minuta gasa u Skupštini nego 30 godina Zajednice na Kosovu.

Nakon protesta, VICE News su otputovali za Dečane, gdje su se susreli sa ocem Savom Janjićem, koji kaže da nije bilo KFOR-a, manastir u Dečanima bi bio sravnjen sa zemljom. Srpski sveštenik je kazao da strah opozicije u vezi Zajednice je neobjašnjiv.

Umorni od nezaposlenosti i političke situacije su i građani Mitrovice, prenosi "Koha.net". Zbog socijalnog nezadovoljstva i etničke tenzije, mir na Kosovu, ocjenjuje VICE News, i dalje je relativno.