Opstanak vladajuće koalicije neizvjestan

Premijer Kosova Isa Mustafa nalazi se pred dva izazova, prenosi RTV Dukagjini i dodaje da u oba slučaja opstanak vladajuće koalicije može biti doveden u pitanje.

Kako se navodi, ti izazovi su da nakon isteka mandata predsjednice Atifete Jahjage bude izabran za prvog čovjeka Kosova i da potom omogući da ministar Hashim Thaçi postane premijer ili da podrži izbor Thaçija za predsjednika.
Pozivajući se na međunarodne izvore, RTV Dukagjini piše da će Thaçija u slučaju da bude izabran za predsjednika Kosova na čelu Demokratske partije Kosova (PDK) zamjeniti predsjednik Skupštine Kosova Kadri Veseli ili neko drugi, i da to ne bi garantovalo opstanak koalicije DPK i Mustafinog Demokratskog saveza Kosova (LDK).
RTV Dukagjini navodi da bi u tom slučaju Mustafa ostao bez funkcije i ne bi mogao da okonča mandat premijera, koji ističe 2018. godine. 
Sam Thaçi je u interviju za RTV Dukagjini rekao da nije životno zainteresovan da postrane predsjednik Kosova i dodao da je do sada za to imao dvije – tri prilike. 
Thaçi je rekao da će kao predsednik DPK do kraja poštovati sporazum sa partijom Ise Mustafe, koji podrazumeva i izbor Thaçija za predsjednika Kosova. 
Istovremeno je i premijer Mustafa rekao da će Thaçi biti izabran na tu funkciji. 
Mogućnost zamjene funkcija između Thaçija i Mustafe je spomenuta u nekoliko navrata od visokih zvaničnika PDK. 
Opozicija i osam poslanika LDK su se izjasnili da neće Thaçija za predsjednika, ali i pored toga sadašnja koalicija može obezbjediti 80 glasova potrebnih za njegov izbor. 
PDK je poručila da će, ako Thaçi ne bude izabran za predsjednika, izaći iz vladajuće koalicije i time dovesti do vanrednih parlamentarnih izbora. 
U kosovskoj javnosti se ne isključuju mogučnost da zbog pritiska zapadnih ambasada aktuelna predsjednica Kosova dobije još jedan mandat. 
Politički analitičari na Kosovu procjenjuju da je i seksistička kampanja protiv Jahjage u suštini rezultat straha da bi ona mogla biti još jednom izabrana za predsjednika Kosova.