Strategija PDK za 2015 - 2018

Veliki izazov za Demokratsku partiju Kosova u prethodnoj parlamentarnoj godini predstavljalo je formiranje Specijalnog suda i vizna liberalizacija pored ostalih problema, rekao je na konferenciji za novinare šef poslaničke grupe Adem Grabovci. On se nada da će lider PDK Hashim Thaçi postati predsjednik 2016. godine.

Izazove i probleme kosovska Vlada vuče iz ranijih dana, naglasio je šef poslaničke grupe Demokratske partije Kosova obraćajući se novinarima. On je istakao da je cilj opozicije odavno poznat.
"Za žaljenje je to što se dogodilo poslije izbora 2014. godine. Postupci opozicije su bili u suprotnosti sa voljom. Čak i danas snosimo posljedice tog vremena. Ono što se danas dešava je pozvezano sa tim periodom, i tada i sada je cilj preuzimanje vlasti. Mi smo ove godine održali 37 vanrednih sjednica. Pokrenuli smo 28 deklaracija van dnevnog reda, 36 parlamentarnih pitanja i zahtjev za debatu o Preševskoj dolini. Suočili smo se sa nekoliko izazova, i izazovi su bili ustavni amandmani na uspostavljanje specijalnog suda. Mi smo se konsultovali sa stručnjacima i došli smo do zaključka da je, upsrkos primjedbama, odluka o specijalnom sudu morala da se usvoji”, rekao je Grabovci.
Grabovci je kao prioritet naveo unapređenje međunarodne saradnje.
“Parlamentarna grupa PDK je izradila strategiju za period 2015 - 2018. Jedan od prioriteta je međunarodna saradnja. Svijesni smo da bi međunarodna saradnja trebalo da se produbi. Mi smo blisko sarađivali sa ambasadama zemalja Kvinte”, dodao je Grabovci.
Grabovci nije propustio da spomene sporazume postignute u Briselu i razgraničenje sa Crnom Gorom. On je istakao da su i predstavnici Parlamentarne grupe PDK imali primjedbe po pitanju sporazuma, ali da nisu imali priliku da o tome diskutuju. Takođe, Grabovci je izrazio uvjerenje da će lider PDK Hashim Thaçi biti predsjednik Kosova u 2016. godini.