Miran i nenasilan

Predstavnici tri opozicione parlamentarne stranke, koje se protive formiranju ZSO, održaće danas protest za koji tvrde da će biti miran i nenasilan, ali ne znaju da li će tom skupu prisustvovati poslanici te tri stranke za kojima je izdat nalog za hapšenje zbog remećenja rada parlamenta u dužem vremenskom peridu.

Predstavnici Samoopredjeljenja, Alijansa za budućnost Kosova i Inicijative za Kosovo će protestni skup održati na Dan albanske zastave i pozivaju građane da im se pridruže.

"Neće biti nasilja na sutrašnjem skupu", rekli su oni juče na konferenciji za novinare, dodajući da je planirano intoniranje albanske himne, obraćanje lidera opozicije i kulturno zabavni program.

Protest će, kako tvrde, biti nenasilan i neće biti održan ispred vladinih objekata već ispred hotela Grand.

"Mi ćemo protestovati na miran način. Preduzeli smo sve moguće mjere da ne bude incidenata, jer je sutra praznik Dana albanske zastave koji svi Albanci slave", rekao je juče poslanik Samopredjeljenja Glauk Konjufca.

Prema njegovim riječima, "sporazumi koje je potpisala kosovska vlada doveli su Kosovo do ovakvog stanja".

"Projekat  ZSO pruža više od Ahtisaarijevog plana, jer je taj plan predvidio stvaranje novih srpskih opština i privilegije koje imaju od zagarantovanih mjesta u Skupštini do procenata za zapošljavanje" , rekao je Konjfuca.

On nije precizirao da li će tri poslanika opozicije Albin Kurti, Aljbuljen Haxhiu i Faton Topalli, a za kojima je izdat nalog za hapšenje, prisustvovati sutrašnjem protestu, ali je dodao da misli da je "Kurtiju mjesto pred narodom".

"O tome da li će poslanici koje traži policija učestvovati sutra na skupu, ne mogu vam ništa reći, jer bi to pomoglo i policiji koja je najavila da će ih uhapsiti ukoliko se pojave na skupu 28. novembra", rekao je Konjufca.

Predstavnici opozicije pozvali su građane da im se priključe, dodajući da su uvjereni da će okupljanje biti masovno i da će proteći u mirnoj i prazničnoj atmosferi.

Protest opozicije podržale su i studentske organizacije na Kosovu.

Gradonačelnik Prištine Shpend Ahmeti saopštio je da danas, od 14 do 17 časova, za kada je najavljen protest opozicije, u Prištini nije predviđena nikakva druga aktivnost.