Kosovske institucije u blokadi

Kosovske institucije su u blokadi. Za sada Skupština teško da može da nasatavi sa radom, zbog jakog protivljenja opozicionog bloka koji predvodi pokret Samoopredjeljnje, rekao je gostujući u centralnom dnevniku RTK2 politički analitičar Dukagjin Gorani.

"Protivljenje je veoma jako i mada u smislu broja opozicionih poslanika nije kritično ali ovo može dovesti do blokade života institucija Kosova, a naročito parlamentarnog života. Mislim da će doći do situacije da se traže prevremeni izbori", ističe Gorani.

Po mišeljenju Dukagjina Goranija naglasak posjete potpredsjednice Evropskog parlamenta Urlike Lunaček Kosovu i njeni odvojeni susreti sa predstavnicima vlasti i opozicije je da se ideja izbora odloži za drugu polovinu 2016. godine.

Komentarišući aktuelne sukobe u Srpskoj listi kosovski analitičar Dukagjin Gorani smatra da se radi o unutrašnjim previranjima i da je došlo do načelnog nesporazuma oko toga kako Lista srpska treba da funkcioniše unutar institucija Kosova.

"Ne vjerujem da ovo znači raspad ali se nadam da je to transforamcija liste Srpska u kontekstu nove političke klime i vrlo je važno da na čelu liste Srpska budu oni koji poznaju realnost na Kosovu i koji su spremni da sarađuju unutar te političke realnosti. Gorani smatra da i u Beogradu postoji saglasnost jer je i u tamošnjem interesu da lista Srpska bude koopertativna i racionalana kako bi što više pomogla srpskoj zajednici", rekao je gostujući na RTK2 Dukagjin Gorani.