EU nije dala zeleno svjetlo Kosovu

Bez promjene vlasti, nema perspektive u EU. Ove usluge, u procesu evropskih integracija neće biti priznate Kosovu dok na čelu države ima jednu neodgovornu vladu i vladaoce koji vladaju nad zakonom, podvukli su poslanici i politički analitičari.

Na petom plenarnom sastanku dijaloga o procesu stabilizacije i pridruživanja, koji je prije tri dana održan u Prištini, na kojem se razgovaralo o procesu približavanja Kosova u EU, ratifikaciju SSP-a i liberalizaciji viznog režima, nisu dati obećavajući signali da će ova dva važna procesa za građane i državu Kosovo uskoro biti završena, uprkos svakodnevnim obećanjima visokih zvaničnika Kosova, pišre list "Kosova Sot".

Predstavnici opozicionih političkih stranaka i analitičari smatraju da kazna koja dolazi iz EU za Kosovo, sa zakašnjenjem SSP-a i liberalizaciju viznog režima, je rezultat ostanka već duže vrijeme korumpiranih političara i povezanih sa kriminalnom oligarhijom na čelu države.

Poslanik Rexhep Selimi iz pokreta "Samoopredjeljenje", član komisije za sigurnost u Skupštini Kosova, rekao je da ostanak građana u getou je kazna koja bez prava dolazi iz EU-a, jer su lideri korumpirani, kompromitirane državne institucije, njihovo loše upravljanje, uzrok koji je nanio štetu građanima.

"Ove usluge neće biti priznate Kosovu dok na vrhu države bude jedna neodgovorna vlada i vladaoci koji vladaju iznad zakona", rekao je on.

/kosova sot/