Sasuli kritike direktno u lice

Profesor Ekonomskog fakulteta, Safet Merovci je javno optužen od studenata da ih je primoravao da kupe njegovu knjigu ukoliko žele dobiti visoke ocjene iz predmeta koje profesor Merovci predaje na Univerzitetu u Prištini.

Na statusu profesora Ekonomije, Safeta Merovcija, na Facebook-u na kojem se kritikuje trenutno rukovodstvo univerziteta "Hasan Prishtina" otvorena je polemika između njega i nekoliko studenata. Srudenti su napali svojeg proforea optužujući ga da ih je primoravao da kupe njegovu knjigu, inače u suprotnom neće moći biti ocjenjeni desetkom, ili nekom drugom prelaznom ocjenom.

"Profesore je li ispravno da vi svake godine prisiljavate studente da kupuju vašu knjigu koja košta 15 eura, ili u suprtonom nema dobre ocjene?!"

"Profesore istina je, a i svi studenti znaju, ja sam generacija 2010., da ste mi gledali ime u knjizi kako bi vidjeli da li je moja knjiga ili sam od nekog pozajmio. Ali ipak poštovanje prema vama nisam izgubio jer ste stručnjak na svojem polju. Svako dobro", komentarisao je S.S. na statusu profesora, prenosi portal "Express".

Merovci se branio optužbi, nazvavši ih klevetama, a ljude koji su to učinili - njegove "falsifikat" studente nazvao je "kancerom društva".

Međutim, slične optužbe su uputili i drugi studenti. Ali bilo je i onih koji su stali u odbranu profesora.

M.Sh. tvrdi da je ocjenu iz predmeta "Finansijska tržišta" dobio samo onda kada je profesoru Merovciju pokazao knjigu sa njegovim imenom.

"Ja sam imao predmet 'Finansijska tržišta' i profa nas je obavezao da kupimo njegovu knjigu i da se potpišemo kako bi ime na knjigi odgovaralo imenu u indeksu. Imao sam priliku da nastavim studije na Univerzitetu u Ženevi i bilo me je sramota sa kakvim sam znanjem izašao sa Univerziteta u Prištini kako bi nastavio studije. U jednom semestru profesor je održao samo četiri predavanja. Ovo je nivo Univerziteta u prištini. Nemojte i nemojmo sebe lagati", komantariosa je između ostalog M. Sh.

Ovo nije prvi put da neki profesor Univerziteta u Prištini bude suočen sa ovakvim optužbama. Posljednjih godina u više navrata su studenti optuživali različite profesore za slične "pazare" sa knjigama koji oni štampaju i prodaju u zamjenu za ocjene.