Jedino rješenje za izlaz iz teške situacije

Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramush Haradinaj izjavio je da da je stanje na Kosovu veoma teško, da je strpljenje naroda pri kraju i da su vanredni izbori rješenje za prevazilaženje takve situacije.

"Ne vjerujem da će narod još dugo da trpi. Mislim da je izlazak iz ove situacije najbolje preko vanrednih izbora. Dobro je da vidimo šta narod misli", rekao je on u intervjuu za TV "Tribuna Chanall".

On je kazao i da se nikada više ne bi ujedinio sa LDK i Isa Mustafom u nekoj koaliciji ocjenjujući da LDK više nije ono što je bio niti može dovesti do promjena.

On smatra i da su kosovske institucije izuzetno slabe, kao i da se njima loše rukovodi.

"Ovi ljudi koji danas rukovode institucijama nisu adekvatni za aktuelnu situaciju. Kosovo ne stoji nikako u obrazovanju, zdravstvu, pravosuđu, itd", ocjenio je Haradinaj.

Specijalni sud

Jedna od stvari o kojoj se Haradinaj i premijer Kosova Isa Mustafa ne slažu su promjene Ustava koje se odnose na osnivanje Specijalnog suda za zločine Oslobodilačke vojske Kosova.

Mustafa je, na sjednici Kosovske vlade prije nekoliko dana, rekao da zajedno sa opozicijom treba usaglasiti stavove za osnivanje Specijalnog suda.

"U narednim danima trebamo raditi kako bi ponovno u Parlamentu razmatrali amandmane za promjenu Ustava", rekao je premijer.

Naglasio je da Kosovska vlada treba usaglasiti stavove sa opozicijom o Specijalnom sudu i naveo da je ranije dio opozicije bio za osnivanje tog suda, ali je sada protiv, misleći pri tom na Alijansu za budućnost Kosova Ramusha Haradinaja.

Nešto kasnije, Skupština Kosova nije usvojila navedene ustavne promjene.