Obećao formiranje Specijalnog suda

Nakon sastanka sa njemačkom kancelarkom, zamjenik premijera Kosova, Hashim Thaçi, je rekao da je obećao njemačkoj kancelarki da će osim drugih međunarodnih obaveza, Kosovo uskoro oformiti i Specijalni sud. "Danke Merkel, Danke Deutschland", napisao je Thaçi na Facebook-u.

Thaçi je, takođe, naveo da se Kosovo obavezalo da ispuni sva tri zahtjeva koje su tokom berlinskih sastanaka predstavili zvaničnici Njemačke.

"Kosovo će uskoro formirati sud koji će procesuirati ratne zločine koji su počinili pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova", napisao je Hashim Thaçi, nedugo poslije susreta sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Merkelova i Thaçi su, tako, razgovarali "na marginama" berlinskih sastanaka Ise Mustafe, a Thaçi je, nakon razgovora, obećao Merkelovoj da će Priština ostati "konstruktivna" u dijalogu sa Beogradom, što je jedan od tri zahtjeva koje je njemačka kancelarka "ispostavila" delegaciji Prištine.

"Obećali smo kancelarki da će Kosovo uskoro formirati specijalni sud i ispuniti međunarodne obaveze", navodi Thaçi, koji je pisanije na Facebook-u završio sa: "Danke Bundeskanzlerin Merkel! Danke Deutschland!".