Razmjena pisama Jahjage i Ashton

Vlasti na Kosovu razmatraju novu opciju koja bi omogućila usvajanje Zakona o specijalnom sudu za ratne zločine Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) i kao zakonski osnov za to planiraju razmjenu pisama između predsjednice Kosova Atifete Jahjaga i bivše visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Catherine Ashton, piše danas dnevnik "Koha ditore".

Razmjena pisama Jahjage i Ashton ima status međunarodnog sporazuma. Tome se protive pravnici koji smatraju da bi tako nešto bilo protivustavno.

Ako bi se išlo na ovu opciju, onda za Zakon o specijalnom sudu ne bi bila potrebna dvotrećinska većina glasova poslanika Skupštine Kosova, već prosta većina, tačnije glasovi 61 poslanika.

Predstavnici opozicije su ocjenili da je glas protiv amandmana na Ustav Kosova u suštini stavio van snage i razmjenu pisama Jahjaga-Ashton.

"Ima mišljenja da se ovaj međunarodni sporazum može uzeti kao dovoljan zakonski osnov. Ova opcija je u igri, iako prioritet ima ponovna procedura amandmana u Skupštini Kosova", rekao je za prištinski dnevnik neimenovani izvor iz Vlade Kosova.

Otvoreno pitanje u Vladi Kosova ostalo je ponovno procesuiranje Zakona i bez ustavnih promjena. U vladi smatraju da se može obezbjediti široko razumijevanje kako bi Kosovo ostvarilo ovu međunarodnu obavezu usvajanjem amandmana.

"Međutim, pošto postoji zakon kojim je izvršena ratifikacija razmjene pisama između Jahjage i Ashtonove, imam utisak da postoji zakonski osnov da se i to uzme u obzir kao još jedno rješenje sem amandmana na Ustav Kosova", rekao je neimenovani vladin zvaničnik.

Skupština Kosova na sjednici održanoj u petak nije uspjela da obezbjedi dovoljan broj glasova, njih 80, kako bi ustavni amandmani bili usvojeni i time stvoren ustavni osnov za usvajanje Zakona o specijalnom sudu.