Telekomunikacije i ZSO

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost izjavila je nakon nove runde dijaloga Beograda i Prištine, da je finaliziran tekst dva sporazuma.

Federika Mogerini je, u saopštenju, objavljenom nakon sastanka sa delegacijama Beograda i Prištine, koje su predvodili premijeri Aleksandar Vučić i Isa Mustafa, precizirala da je posle 16 sati završen tekst sporazuma o principima za uspostavljanje Zajednice srpskih opština na Kosovu, kao i o implementaciji dogovora iz oblasti telekomunikacija.
"Finalni politički dogovor, međutim, nije postignut", konstatovala je Mogherini u saopštenju, dodajući da će se odmah razmišljati o budućim koracima. 
Mogherini je podsjetila da je, kao što je bilo dogovoreno prošle nedjelje, održana nova runda dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine na visokom nivou sa premijerima Vučićem i Mustafom u Briselu. 
Vučić je prethodno izjavio novinarima, posle završetka razgovora, da dvije delegacije nisu postigle dogovor ni o jednom pitanju. 
"Nažalost nismo postigli dogovor ni po jednoj tački", rekao je Vučić novinarima izlazeći iz zgrade Evropske službe za spoljne poslove. 
Mustafa je novinarima rekao da je postignut napredak u vezi sa ZSO i telekomunikacijama, ali da njegova delegacija nije mogla da prihvati zahtjeve beogradske strane. 
"Oni su tražili izvršna ovlašćenja za ZSO, a to je protiv našeg zakona i Ustava", objasnio je Mustafa.