Nesuglasice u vladajućoj koaliciji

Uprkos pritiscima Brisela i stavu Srbije neizvjesno je kada će parlament Kosova razmatrati odluku o formiranju Specijalnog suda za ratne zločine OVK.

Prema pisanju lista "Koha ditore", Brisel tvrdi da je Priština dobila svu potrebnu pomoć EU kada je riječ o usvajanju amandmana i zakona o formiranju tog suda.

Podsjeća se da je prošle sedmice sjednica parlamenta odložena sa obrazloženjem da materijal za odlučivanje o Specijalnom sudu nije kompletan.

Listovi "Koha" i "Zëri", međutim, nagovještavaju da je razlog drugi, odnosno da vladajuća koalicija ima problem da okupi dvotrećinsku većinu potrebnu za donošenje ove odluke.

Poslanici PDK zamjenika premijera i ministra spoljnih poslova Hashima Thaçija su, naime, najavili da neće glasati za odluku o formiranju suda, nakon što je Drenička grupa osuđena na ukupno 65 godina zatvora.

"Koha" podsjeća i da nije samo Brisel taj koji zahtjeva formiranje Specijalnog suda.

"I predstavnici Vlade Srbije su zahtjevali istu stvar kao i Brisel. Čak je direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Marko Đurić rekao da će formiranje suda značiti pravdu i za Srbe i za Albance", navodi list i dodaje da je Đurić rekao i da se Priština plaši formiranja Specijalnog suda, odnosno da u parlamentu nema neophodne dvotrećinske većine za donošenje takve odluke.

Odluku o formiranju Specijalnog suda Priština je trebalo da donese do kraja prošlog mjeseca, a predstavnici međunarodne zajednice su poručivali da ukoliko to ne bude učinjeno u parlamentu Kosova, sud će biti formiran u Savjetu bezbjednosti UN.