Šta se desilo i šta će se desiti na Kosovu!

KTV je sinoć objavila je povjerljivi izvještaj misije EULEX o vezama između zvaničnika te misije i kosovskih političara. U izvještaju se tvrdi da je 13 zvaničnika bilo povezano uključujući predsjednika Skupštine Kosova Kadri Veselija, ministra pravde Hajredina Kuqija, bivšeg glavnog tužioca Ismeta Kabashija i bivše šefove misije Xavier Bout de Marnhac i Bernd Borchardt.

Tajni izvještaj koji ukazuje na veze između političara na Kosovu i zvaničnika EULEX-a i učinjenih intervencija u pokušaju da intervenišu u svim oblastima rada EULEX-a, objavila je sinoć ekipa emisije "Puls" na KTV-u. Nakon dolaska tima istražitelja u EU, nekoliko njih je na Kosovu uradilo detaljne istrage optužbi za korupciju i EULEX-ovih zvaničnika bliskih lokalnim političarima. Viši istražitelji EULEX-a su sastavili tajni izveštaj koji je dostavljen ovim istražiteljima EU, a dio tog izvještaja je predstavljen sinoć u emisiji "Puls".

U tajnom djelu izvještaja pominje se 13 različitih nacionalnih i međunarodnih imena - bivši šef EULEX-a, Bernd Borchardt, bivši premijer Hashim Thaçi, predsjednik parlamenta, Kadri Veseli, ministar pravde, Hajredin Kuqi, bivši načelnik EULEX-a, Xavier Bout de Marnhac i bišvi glavni tužilac, Ismet Kabashi i opisane su situacije, njihovo ponašanje, ciljevi i aktivnosti koje su se desili i oni koji predstoje, izvještava Koha.net.

Tri su ključne osobe pomenute u ovom izveštaju.

Ključne osobe su - Hajredin Kuqi, Bernd Borchardt i Mariana Papa, koja se uprkos položaju opisuje kao uticajna osoba u EULEX-u, i Mats Mason, bivši šef izvršnog odjeljenja EULEX-a. Ova grupa ljudi, prema izvještaju, imala je direktan uticaj na važne odluke u oblasti pravosuđa.

Od ciljeva od kojih su neki povezani i sa PDK su:

- Oslobađanje grupe "Drenica" prije izbora 2014. godine, a što se, prema izvještaju, pokazalo da nije uspjelo.

- Uklanjanje EULEX-a, kao i njegovu potpunu kontrolu u procesu uspostavljanja Specijalnog suda - uticaj na to, prema izvještaju, se nastavlja.

Što se tiče bivšeg šefa EULEX-a, izveštaj pokazuje aferu Mariane Pape i pokušaj preuzimanja dužnosti šefa zajedničke odbrane i bezbjednosne politike. U tom pokušaju, navodi se u izveštaju, Borchardt nije uspeo, prenosi Koha.net.

Dok je cilj drugog čoveka EULEX-a, Matsa Masona, bio - da zauzme položaj šefa EULEX-a, kao prvi cilj, a u tome nije uspio. Svrha drugog cilja i važnijeg u ovom izvještaju jeste da zauzme poziciju predsjednika Specijalnog suda. Prema izveštaju, Mason pokušava svim sredstvima da dobije ovu poziciju.

Prema izvještaju, predsjednika PDK-a i zamjenika kosovskog ministra, Hashima Thaçija, izvještaj pokazuje kao nekog ko neprekidno radi na tome da postane predsjednik.

Drugi cilj Hashima Thaçija je da bude što dalje od procesa formiranja Specijalnog suda, imajući Hajredina Kuqija kao sopstvenog kandidata za premijera u 2016. godini.

Izveštaj opisuje Kadrija Veselija kao veoma zainteresovanog da bude premijer u 2016.

Veseli je u ovom izvještaju opisan i kao osoba koja želi da ima potpunu kontrolu nad formiranjem Specijalnog suda, a da je glavni cilj da se izbjegne svaka mogućnost da budu optuženi pripadnici PDK.

Isto kao i Veseli koji želi da postane premijer - time se bavi i Hajredin Kuqi iz PDK.

Potpunu kontrolu u stvaranju Specijalnog suda - takvu tendenciju ima i ministar pravde, kako bi sačuvao zvaničnike PDK.

Bivši šef EULEX-a, Bernd Borchardt ,opisan je da nije uspio da zauzme položaj načelnika Zajedničke odbrane i bezbjednost u EU, te i da je bio otpušten iz njemačke vlade sa pozicije šefa EULEX-a, a ne od strane Evropske unije, kao što se priča. Bernd Borchardt je pokušavao da napravi sporazum sa premijerom Hashimom Thaçijem i Hajredinom Kuqijem, ali nije uspio ništa da uradi, što bi mu pomoglo oko položaja u EU.

Takođe, u izvještaju se govori o bivšem šefu izvršne jedinice koji nije uspio da postane šef EULEX-a. Mason pokušava na svaki način da preuzme funkciju šefa Specijalnog suda i da ispregovara sa Hajredinom Kuqijem i Kadri Veselijem da pomognu u lobiranju.

Mason je, u koordinaciji sa Kadri Veselijem, navodno objavio povjerljive informacije, napadajući misiju EULEX i polako napadajući Hajredina Kuqija.

Bivša tužiteljka Maria Bamieh je u ovom izvještaju okarakterisana kao osoba koja nekontrolisano i snažno napada mafiju unutar EULEX-a zbog čega je i na kraju izgubila ugovor sa ovom misijom.

Jedan od kontroverznih ljudi Mauricio Salustro je navodno odbio usmeni zahtjev bivšeg šefa EULEX-a, Borchardta, za oslobađanje Dreničke grupe pred izbore 2014.

Jedna od najuticajnijih osoba, drugi bivši šef EULEX-a, Xavier Bout de Marnhac, u izvještaju se opisuje kao neko ko se ne slaže sa zahtjevom da se produži ugovor za američkog bivšeg istražitelja EULEX-a, Troya Wilkinsona, nakon što je Wilkinson izgubio podršku američke vlade da se produži njegov ugovor sa EULEX-om.

Izvještaj pokazuje kako se pokušava da se ponovo otvori slučaj protiv Limaja, a kako bi se onemogućilo stvaranje nove partije. U izvještaju se takođe govori o tome kako je Troy Wilkinson tajno angažovan od strane odbrane Fatmira Limaja. U međuvremenu, Wilkinson je objavio povjerljive informacije u periodu od 2012. do 2015.

Bernd Borchardt i Mats Mason su zatražili od tužioca, Ismeta Kabashija, pokretanje istrage protiv italijanskog tužioca, Mauricia Salustra, ali nije bilo nikakvog osnova i ova istraga je prekinuta zbog nedostatka pravnog osnova.

Tužilac koji je pokrenuo postupak protiv Salustra je finski tužilac, Heikki Wendorf.

Izvještaj se bavi i unutrašnjim pitanjima najveće partije - PDK i njenom vezom sa EULEX-om.

Izvještaj opisuje tendenciju ponovnog otvaranja slučaja protiv Fatmira Limaja, kako bi ga to onemogućilo da formira novu stranku izvan PDK.

Izvještaj opisuje ciljeve koji su još uvijek u toku:

- Potpuna kontrola PDK u osnivanju Specijalnog suda

- Očuvanje istražnih kapaciteta EULEX-a na Kosovu

- Dobijanje položaja predsjednika Specijalnog suda za Matsa Masona i konačno oslobađanje Dreničke grupe prije predviđenih izbora u jesen 2015. godine, ili najkasnije u februaru, ili martu 2016.

- Funkcionisanje Specijalnog suda u januaru 2016. i uticaj PDK na izradu liste lica koja se terete i uticaj na strukturu suda u vezi sa tužiocima i sudijama.

Izvještaj opisuje situaciju u PDK-u:

- Hashim Thaçi planira da postane predsjednik Kosova kako bi se udaljio od procesa stvaranja i funkcionisanja Suda.

- Hashim Thaçi planira da obezbjedi mjesto premijera Hajredinu Kuqiju, a sa druge strane, Kadri Veseli, na bilo koji način želi ovu poziciju.

- Kadri Veseli planira da napadne u bilo kom obliku Hajredina Kuqija, da ga diskredituje, dok PDK ima za cilj izbore u zemlji krajem 2015, ili početkom 2016. godine. Hashim Thaçi i premijer Hajredin Kuqi, na jednoj strani, i Kadri Veseli, sa druge, pokušavaju da preuzmu zasluge za oslobađanje Dreničke grupe kako bi dobili glasove unutar partije i na opštim izborima.

Ovaj izvještaj je napisan prije više od dva mjeseca, u vrijeme kada su bili na Kosovu istražitelji EU i što se tiče izveštaja advokat Tom Gashi je sinoć samo potvrdio navode o moći Mariane Pape, navodeći da je imao klijente koji su joj se obraćali kako bi im pomogla.

Florian Qehaja kaže da je Mats Mason bio osoba koja je pregovarala da EULEX ostane na Kosovu i da ima kontakte sa našim zvaničnicima.

"Ovo je skandalozan izvještaj o radu EULEX-a. Ovde je otvoreno pokazano kako su intervenisali u mnogim stvarima. Činjenica da oni žele da utiču na šefa suda i sa desetinama intervencija, izvještaj pokazuje i da ova misija nije uspjela i ove navode koje smo čuli večeras su skandal svoje vrste", rekao je Qehaja.

KTV novinar, Shkelqim Hysenaja, kaže: "Činjenica da postoje mnogi skandali, počev od Bernd Borchardt afere, izbora šefa Specijalnog suda, miješanje u predmet Limaj, intervencije u slučaju Drenička grupa, miješanje u slučaj Salustro, intervencija u izboru šefa Specijalnog suda... ovo je politička misija".


/kossev.info/