Zastoj u proceduri

Zastoj u proceduri za formiranje Specijalnog suda nastao je između Skupštine i Vlade Kosova, prenosi list "Koha ditore". Odlaganje rasprave o sudu posljedica je nedostatka poslaničkih glasova među vladajućim albanskim strankama, navodi list.

Predsjednik Skupštine Kadri Veseli rekao je da će ustavni amandmani biti stavljeni na glasanje tek kad Vlada bude poslala u proceduru i nacrt zakona o Specijalnom sudu.

Namjera je da se oba akta stave na glasanje na istom zasjedanju. U Vladi međutim, ne misle tako.

Ministar pravde Hajredin Kuqi kaže da ovaj zahtjev neće ubjediti Vladu da postupi kako to od nje traži Predsjedništvo Skupštine.

Kuqi je rekao da, po pravilu, nacrt zakona može da bude stavljen u proceduru tek pošto poslanici u Skupštini usvoje amandmane.

Sa tim se, piše list "Koha ditore", slažu i stručnjaci za pravna pitanja.

Skupština Kosova održaće redovnu sjednicu 4. juna, ali na njoj neće biti rasprave o osnivanju Specijalnog suda za zločine koje je počinila OVK.

Na prošloj sjednici parlamenta, rasprava o Specijalnom sudu je odložena na prijedlog vladajuće Demokratske partije Kosova, koja je zatražila da se pored amandmana za promjenu Ustava, poslanicima dostavi i prijedlog zakona o osnivanju suda.

Prijedlog zakona treba iz Brisela da bude dostavljen Vladi Kosova, a onda proslijeđen i Predsjedništvo Skupštine.

"Stranke na vlasti nemaju broj za glasanje o Specijalnom sudu i zato odlažu raspravu kako bi dobile u vremenu", rekao je nakon jučerašnje sjednice Predsjedništva poslanik opozicione Inicijative za Kosovo Haxhi Shala.