Nestaju za 60 sekundi

U posljednjih nekoliko mjeseci, ponovne prijave od strane građana pokazuju porast slučajeva krađe vozila, a policija još nije objavila da je ijedno od njih pronašla, niti brojku ukupnog broja slučajeva.

Čak i metode krađe predstavljaju novost. Prošlo je vrijeme kada je za krađu vozila bilo potrebno polomiti staklo, skidanje plastičnog dijela ispod volana i spajanje nekoliko žica kako bis e vozilo upalilo.

Sofisticirane metode su u upotrebi od strane kradljivaca automobila, uključujući kompjutere, specijalne antene, bušenje aparatima bez buke i drugih modernih instrumenata potrebnih za preuzimanje kontrole nad automobilima proizvedenim u posljednjih deset godina.

Sabri Azemi i Jetnor Gashi su za portal "Kallxo.com" rekli da su njihova vozila ukradena u Prištini, na parkinzima ispred zgrada u kojima stanuju. Oba vozila su proizvedene u posljednjih deset godina - Audi A4, 2010. godište i jedan Seat Altea, 2005. godište.

U tren oka

Azemi govori kako je 14. aprila parkirao vozilo, Audi A4 na parkingu, negdje oko 10:30 časova u ulici "Ahmet Krasniqi", gdje i živi. Kazao je da mu je vozilo ukradeno 15. aprila negdje oko 12:05 časova poslije ponoći, na osnovu snimka sigurnosnih kamera.

"Kada sam ustao ujutru, nakon što sam primejtio da mi vozilo nije tu gdje sam ga parkirao odmah sam obavijestio policiju. Zatražio sam da pošalju patrolu, ali su mi odgovorili da ne mogu jer moram slučaj prijaviti u policijskoj stanici u centru. Odatle su uzeli izjave; dao sam potrebne informacije o automobilu", rekao je on.

Azemi dodaje da na osnovu snimka kamera, policija je pronašla način krađe automobila.

"Pozvali su me da potvrde da li se radi o tom automobilu ili ne. nakon konstatacije da je to vozilo, rekli su da će nastaviti sa drugim video snimcima iz opštine i nekih drugih lokacija kako bi vidjeli kako su otišli odatle"; rekao je Azemi.

Dok se slučaj Jetnora Gashija dogodio u martu, kada mu je između 23. i 24. kod stanova tržnog centra "Mati 1" ukradeno vozilo marke Seat na parkingu u naselju.

On je rekao da se krađa automobila dogodila tri sedmice nakon kupovine te da je policija zakasnila da dođe na licu mjesta.

"Glavna sumnja je bila kod ljudi koji su imali kontakt sa mojim ključem. Ujutru kada sam obavijestio policiju u 7:10 časova rekli su da patrola dolazi. Nakon 20 minuta sam ih ponovo pozvao i negdje oko 8:10 su rekli da odem u policijsku stanicu centar jer odatle oni nemaju patrolu da pošalju", rekoa je Gashi.

Prema njegovim riječima dva dana kasnije dobio je poziv od istražitelja u centru i otišao je dati izjavu.

"Rekli su mi da odem da pogledam mjesto događaja. Kada su stigli rekli su da ovaj slučaj nije u njihovoj nadležnosti. nego u nadležnosti stanice u Dardaniji. Opet sam trebao cijelu proceduru preći ispočetka. Tada sam shvatio da nema šanse da ikada pronađem ukradeni automobil", rekao je Gashi.

"Od 01:00-07:00 ujutru kamere nisu radile, a meni je auto ukradeno oko 02:00 časova poslije ponoći, a od obijanja auta do krađe nije prošlo ni 40 sekundi. Vrlo je sumnjivo kako je obijeno tako brzo", dodao je Gashi.

Što se tiče ovih slučajeva, Kallxo.com, je kontaktirao policiju Kosova kako bi potvrdio slučajeve i saznao šta je policija uradila, ima li osumnjičenih ili uhapšenih i ima li vjerovatnoće da se ovi automobili pronađu.

Ali iz Kancelarije za informiranje iz Policije, putem elektronske pošte, rekli su da detalji ne mogu biti objavljeni, jer mogu negativno uticati na proces istrage.

"Sem informacija koje imate za oba slučaja, koje smo pratili sa dnevnim izvještajima, ostali detalji ne mogu biti objavljeni (trenutno), jer mogu negativno uticati na proces istrage", stoji u odgovoru Kancelarije za informiranje.

Kallxo.com je također zatražio i posljednje statistike koliko je ukradenih automobila i koliko je do sada pronađeno, ali još uvijek nije dobio odgovor.

Krađa u digitalnom dobu

Ali, kako se kradu automobili bez traga i tako brzo, kako tvrde njihovi vlasnici?

Amir Kadriu, iskusni mehaničar ko zna slabosti automobila u pogledu zaštite od vanjskog uplitanja, objasnio je proceduru krađe za Kallxo.com.

"Mnogi slučajevi koji su se dogodili javljaju se kada su ukradeni signali od ključa iz daljine. Imaju male antene koje se montiraju na laptop i kradu signal ključa od osobe koja zatvara automobil i odlazi u stan", kazalo je Kadriu.

On je objasnio da sa tim povezanim signalom, provalnik se približava automobilu i stavlja svoj ključ koji je multifunkcionalan, otvara auto, ulazi unutra i pokušava kombinacije". "Onda upali i ukrade automobil maksimalno za jedan minut".

Kadriu je govorio i o drugom načinu krađe automobila, kao što su Audi A4, model 2006. i novije.

"Oni buše vrata ispod brave, otvaraju automobil, pokušavaju kombinaciju sa žicama kako bi dali kontakt  i kasnije kombiniraju sa dijagnozom [elektronski proces kodifikacije], jer dolje postoji konektor za kontrolu automobila 'on board diagnostic'", pojašnjava on.

Za Seat Altea je isti proces, koristeći bušenje za otvaranje vrata, dajući kontakt i nakon toga vrše kodiranje ključa, dodao je mehaničar.

Dok je istraga u toku i informacije iz policije su vrlo ograničene, većina pitanja oko slučajeva krađe automobila na Kosovu ostaju bez odgovora. Barem za sada.