Veliki trošak po državu Kosovo

Očekuje se da će suđenje vojnicima Oslobodilačke vojske Kosova donijeti veliki državni trošak. Za istragu 10 različitih slučajeva i 40 lica osumnjičenih za ratne zločine, Vlada Kosova će biti primorana da plati 300 do 400 miliona eura.

Svi ovi troškovi, iako nije zvanično potvrđeno, biće napravljeni u naredne četiri godine, jer se očekuje da toliko traje mandat Specijalnog suda.

List "Gazeta Fjala" je tražila odgovore u vezi sa ovim troškovima iz Ministarstva finansija, ali su oni odbili da uopšte govore o tom pitanju.

"Gazeta Fjala" je prije tri dana izvjestila da će 170 miliona eura za osnivanje Specijalnog suda biti donacija od zemalja Evropske unije. Kosovo će, prema ovim izvorima, uzeti ova sredstva u ime jačanja sektora pravosuđa i mehanizama vladavine prava.

Ali profesor prava, Riza Smaka, priznaje da bi troškovi ovog suda mogli biti previsoki.

"Osim pravnih aspekata, ovaj sud će imati ekonomske i finansijske posljedice. Prvi temelj visokih troškova je u smislu finansiranja osoblja. Poznato je da su sudije međunarodne i onda je cijena vrlo visoka", rekao je Smaka za "GazetaFjala".

Pored toga država Kosovo će imati gubitke i u drugim aspektima.

Smaka pominje nedostatak hrabrosti investitora da ulože svoj kapital u državu Kosovo. Prema njegovim riječima, investitori će biti uplašeni od osnivanja ovog suda.

I advokat Arijan Koci je rekao da Specijalni sud neće imati ništa za Kosovare, osim svog imena. On je, takođe, ukazao da će optuženi biti samo Albanci.

"Poznata je informacija da bi moglo biti 10 predmeta. Prema informacijama, sudiće se četrdesetorici ljudi. Ovaj sud nema ništa za Kosovare osim označavanja. Optuženi će biti isključivo Albanci, iako znamo da na Kosovu, takođe, ima manjina", rekao je Koci.

Osnivanje Specijalnog suda će početi nakon nekoliko promjena u Ustavu Kosova. O ovom pitanju će se raspravljati u Skupštini Kosova. Međutim, glasanje za osnivanje Specijalnog suda je propalo poslije pariteta opozicije i nekoliko poslanika Demokratske partije Kosova.