Nema delegata iz dijaspore

Izborna skupština Demokratskog saveza Kosova (LDK) počela je danas, ali njen rad ne mogu da prate novinari, kao i delegati LDK iz dijaspore.

Novinarima i delegatima nije dozvoljen ulazak u salu hotela Emerald u Čaglavici, gdje se održava izborna skpština.
Bivši predsjednik i počasni predsjednik LDK Fatmir Sejdiju ultimativno je zatražio da delegati iz dijaspore i novinari prisustvuju skupštini. U suprotnom kako je naveo, on i oni koji ga podržavaju će napustiti skupštini. O njegovom prijedlogu se nije glasalo. 
Na izbornoj skupštini biraju se predsednik i Glavni odbor te stranke, a za sada jedini kandidati za lidera stranke su aktuelni lider Isa Mustafa i poslanica LDK Vjosa Osmani. Kao potencijalni kandidati se spominju bivši lider stranke i predsjednik Kosova Fatmir Sejdiu i potpredsjednik stranke i gradonačelnik Gnjilana Lutfi Haziri. 
Politički analitičari procenjuju da najviše šanse na izborima ima Mustafa i istovremeno ocenjuju da će njegov izbor značiti da LDK nastavlja sa daljim padom popularnosti, dok bi eventualni izbor Vjose Osmani značio dolazak mlađe generacije članova na čelo LDK i mogućnost daljeg razvoja partije. Sejdiu i Haziri, prema analitičarima, imaju manje šanse od Osmanijeve da eventualno smijene sa mjesta lidera stranke Isa Mustafu. 
LDK je trenutno druga stranka po veličini na Kosovu po broju poslanika u Skupštini Kosova, dok je po broju gradonačelnika opština na prvom mjestu.