Kosovo treba formirati sud

Hashim Thaçi pozvao na formiranje specijalnog suda kako bi se odgovorilo na optužbe protiv pripadnika OVK.

Ministar spoljnih poslova Kosova Hashim Thaçi ocjenio je nepravednim optužbe za ratne zločine protiv pripadnika OVK, izrazivši nadu da će specijalni sud dati prave odgovore.

"Kampanja protiv Kosova imaju za cilj da baci ljagu na pravedan rat OVK i došlo je vrijeme da jednom zauvijek damo odgovore na klevete i insinuacije", rekao je Thaçi za portal "Telegrafi".

"Specijalni sud je naše sredstvo da odgovorimo svima koji klevetaju protiv OVK i Kosova, da im kažemo istinu", dodao je on.

Komentarišući kakve bi mogle biti posljedice ukoliko poslanici ne podrže formiranje suda, Thaçi je upozorio da ako Kosovo ne formira sud, o optužbama će se odlučivati negdje drugdje.

"Ukoliko mi to sami ne uradimo, onda drugima dajemo pravo da i dalje dovode u pitanje naše pravo na slobodu i nezavisnost. Ako ne nađemo odgovore na optužbe, onda ćemo dozvoliti da neki drugi akteri vode istragu protiv kleveta i da nastave da nas nepravedno optužuju", rekao je Thaçi.

Ministar inostranih poslova i zamjenik premijera Kosova, Hashim Thaçi ocijenio je da je situacija u Makedoniji teška, kao i da je Ohridski sporazum najbolji okvir za rješenje prolema.

"Teritorijalni integritet Makedonije podržavaju sve zemlje regiona i važno je da se u ovim teškim trenucima stavi naglasak na mogućnost stabilizacije situacije u Makedoniji", rekao je on.

Thaçi je kazao da su kako njegovo ministarstvo tako i kosovska vlada reagovali i apelovali na uzdržanost i mirno rješenje političkih problema.

"Rješenja se mogu postići samo odgvornim političkim procesima, što je i postignuto u Makedoniji. Mi snažno osuđujemo svako nasilje i nastavićemo da to činimo", rekao je Hashim Thaçi za portal "Telegrafi".