U emisiji

Specijani sud i istraga o zločinima u vrijeme i posle konflikta, uslov su za normalizaciju odnosa na Kosovu, izjavio je specijalni predstavnik EU na Kosovu Samuel Žbogar, u emisiji "Razgovor" na RTK2.

On dodaje da je formiranje suda istvoremeno "najteža stvar za Kosovo".

"Nadam se  da će Skupština Kosova izglasati ustavne promjene, kako bi se rasčistile sve optužbe koje vise nad Kosovom i da umjesto Kosova, koje je talac tih optužbi, pojedinci preuzmu odgovornost, tako da mislim da je formiranje Specijalnog suda za ratne zločine značajan korak u normalizaciji odnosa", rekao je Žbogar.

Objašnjava da je na pregovaračima, koji će ušestvovati u izradi nacrta zakona o Sudu ovih dana, da li će u pravni tim biti uključene i kosovske sudije.

Ali ovaj sud,  istakao je Žbogar, mora da bude kredibilan i zato je prijedlog da sjedište suda bude van Kosova i da svi tužioci i sudije budu iz međunarodne zajednice.

"Mislim da ne postoji povjerenje u kosovsko pravosuđe. S obzirom da su optužbe izuzetno jake, sud mora da bude kredibilan ne samo nama i Kosovu, već i međunarodnoj zajednici, a da to bude, može samo ako ga čine međunarodni službenici, prvenstveno zbog svjedoka i povjerenja svjedoka u taj sud jer tako mogu sarađivati sa sudom bez straha da će se im se nešto dogoditi", ocjenio je Žbogar.

Speciijanli predstavnik EU govoreći o  Zajednici srpskih opština naglašava da iz Briselskog sporazuma proističu četiri oblasti koje će regulisati ZSO: obrazovanje, zdravstvo, ekonomski razvoj i ruralno i urbano planiranje.

"To su jasno naglašena područja koje će nadlgedati Zajednica. Zajednica je potrebna srpskoj zajednici da bi se osjećala lagodnije sa integracijom koja se vrši kroz Briselski sporazum. Na drugoj strani, vidimo i nervozu  kosovske strane da se Zajednica ne pretvori u Republiku Srpsku i to niko neće. Znam i to, da mi nećemo Republiku Srpsku, jer to vodi u probleme unutrašnjeg funkcionisanja jedne zajednice. Kroz dogovor u Briselu treba naći način da zajednica bude formirana u skladu sa zakonima, a u isto vrijeme da ima mogućnost da nadgleda ova četiri područja i da kod Srba stvori osjećaj protivteže za integraciju", rekao je Žbogar.

Evropska unija ne uslovljava Srbiju Kosovom, tvrdi Žbogar.

"Zemlje članice EU traže od Srbije poštovanje sporazuma iz aprila 2013, kako bi se otvorila prva poglavlja o pristupu, a onda tražimo i normalizaciju odnosa sa Kosovom. U svim do sada usvojenim zaključcima stoji, da ni jedna ni druga strana ne smiju da spriječavaju drugoj strani evropski put", kazao je Žbogar.