Alarm u institucijama

Vlasti u Prištini imaju još puno posla, da bi ispunile tražene kriterijume Evropske unije za liberalizaciju viza, rečeno je danas na sastanku kosovskog Savjeta za evropske integracije.

Sastanku, koji je organizovala kosovska predsjednica Atifete Jahjaga, prisustvovali su premijer Isa Mustafa, predsjednik skupštine Kadri Veseli, ministar za evropske integracije Bekim Çollaku, kao i predstavnik EU na Kosovu Samuel Žbogar.
"Nažalost ove godine izgubili ste mnogo vremena u formiranju institucija i suočili ste se sa masovnim odlascima koji su se desili početkom godine. To znači da ako se ne fokusiramo onda nemamo mnogo vremena za ispunjavanje kriterijuma koji se tiču liberalizaciji viza", rekao je Žbogar. 
Žbogar je rekao da Kosovo treba da usvoji još osam zakona i da radi mnogo više u integrisanju onih koji se vraćaju na Kosovo. 
"Bezbjednost i pravosuđe i dalje su najosjetljive sfere. Zbog toga poboljšanje pravosuđa i adresiranje korupcije i pranje novca treba da budu prioritet u izvještaju koji će biti predat za ispunjavanje kriteriujma za liberalizaciju viza kako bi mogao da dobije pozitivan odgovor", rekao je Žbogar. 
Evropski predstavnik je kazao da EU zna i svestan je koliko je značajan proces liberalizacije viza za kosovske stanovnike, ali kako je rekao on, institucije Kosova treba prethodno da ispune kriterijume. 
Çollaku je rekao da, iako je Kosovu ostalo još malo vremena da pošalje izvještaj o ispunjenju kriterijuma, taj izveštaj je "u lošem stanju" i, ovakav kakav je trenutno, ne predstavlja ispunjavanje kriterijuma. 
Jahjaga je zahtjevala od prištinskih institucija da ne kasne u ispunjavanju obaveza za viznu liberalizaciju, dodavši da taj proces u zakašnjenju i zbog nedavnih migracija sa Kosova. 
Veseli je pozvao EU, konrektno Žbogara, da utiče na to da kosovski Albanci dobiju pravo da putuju bez viza u zemlje Šengena. 
Istovetan poziv EU uputio je i premijer Mustafa, i pomenuo teškoće koje imaju građani sa Kosova kada apliciraju za vize. 
Mustafa je naveo slučajeve studenata i bolesnih lica koja traže da se liječe van Kosova, zatim ljudi koji imaju porodice van Kosova i ne mogu da ih posjete zbog još neliberalizovanog viznog režima, prenose prištinski mediji.