Njemačka stranka Zelenih

Njemačka opoziciona partija Zeleni se, povodom novog talasa kosovskih azilanata u Njemačkoj, izjasnila protiv da se Kosovo uvrsti na listu zemalja sigurnog porijekla.

Portparol partije Zeleni zadužen za pitanja izbjeglica Luize Amtzberg rekla je za "Berliner Zeitung" da bi proširenje liste zemalja sigurnog porijekla na "Kosovo i Albaniju" bilo ne samo politički pogrešno, već i ostalo bez ikakvog dejstva u praksi.
Ona je zato zahtjevala poboljšanje državno-pravnih struktura na Kosovu i ocijenila da je masovno iseljavanje povezano sa "katastrofalnom privrednom situacijom i nesigurnim političkim statusom Kosova". 
Njemačke komune i opšte, međutim, zahtjevaju da se Kosovo proglasi zemljom sigurnog porijekla, a slične inicijative stižu i iz Bavarske i drugih njemačkih pokrajina, finansijski pogođenih talasom izbjeglica, koje zato predlažu i traže nova rješenja. 
"Vlada u Berlinu bi trebalo da provjeri da li se Kosovo može proglasiti zemljom sigurnog porijekla", rekao je predsjedavajući savjeta njemačkih gradova i opština Gerd Landzberg za "Passauer Neue Presse". 
"To bi sigurno zaustavilo talas, jer bi ti ljudi onda morali da računaju sa brzim protjerivanjem nazad, u zemlju porijekla", rekao je Landzberg. 
"Naše zakonodavstvo o azilantima povezano je sa političkim progonima i nije instrument da bi se pomagalo ekonomskim izbjeglicama", rekao je Landzberg, naglasivši da pretežni dio tih azilanata dolazi u Njemačku iz finansijskih razloga. 
On je naveo da bi Njemačka trebalo da svoje napore koncentriše na to da se ljudima u domicilnim državama pomogne, tako da "bi oni tamo mogli sebi da izgrade perspektivu". 
Ministar unutrašnjih poslova Njemačke, demohrišćanin Tomas de Mezijer izrazio je spremnost da pruži podršku pokrajinama, ukoliko se pokrene inicijativa da se Kosovo proglasi zemljom sigurnog porijekla, javljaju njemački mediji. 
"Ako bi iz tog pravca bila pokrenuta jedna odgovarajuća inicijativa, onda ministar unutrašnjih poslova sigurno ne bi bio na opozicionoj strani", rekao je danas portparol njemačkog Ministarstva unutrašnjih poslova. 
Njemačka se ovih dana suočava sa lavinom ilegalnih azilanata sa Kosova i finansijskim opeterćenjima za njihov smještaj