Plate su im 10 puta veće od prosječne plate

Poslanici Skupštine Kosova dobijaju platu prema svojim željama. Nijedan od njih nema istu platu. Čak i poslanici sa identičnim pozicijama u hijerarhiji Skupštine Kosova imaju različite plate jedni od drugih.

One su regulisane ovisno o dostupnosti i potrebama za novac. Međutim, nijedan poslanik se ne može žaliti na visinu svoje plate.

Njihova minimalna zarada je 10 puta veća od prosječne plate na Kosovu, dok poslanik sa najnižom platom uzima negdje kao četiti plate jednog kosovskog radnika.

Primjer haosa u prihodima počinje na najvišem nivou. Cijelo predsjedništvo ima primanja koja se razlikuju jedni od drugih.

Najveću platu od poslanika ima potpredsjednik Skupštine Kosova iz redova LDK-a, Sabri Hamiti, koji je prijavio godišnji prihod od ustanove u kojoj radi od 28,865 eura, Xhavit Haliti iz PDK - 28,536 eura, Glauk Konjufca iz VV - 24,000 eura, Jasmina Živković  iz Liste Srpska - 25, 479 eura, Duda Balje iz 6+ - 23,100 eura, piše list "Fjala" prenosi portal "Indeksonline".

Svi oni vrše istu funkciju, no kada su prijavili svoja primanja u to vrijeme nisu bili na ovim funkcijama. Prvo troje su bili na funkcijama koje danas drže i u prošlom sazivu. Dakle, i dalje drže pozicije i za naredne 4 godine, ali imaju različite plate.

Najveću platu u Skupštini je prijavio Jakup Krasniqi, dok je bio običan poslanik kada je dao deklaraciju. On je prijavio da dobija 34,400 eura od Skupštine Kosova. Ovu izjavu Krasniqi je dao nekoliko mjeseci nakon raspuštanja starog saziva Skupštine, u kojem je bio predsjednik. Ali, na osnovu njegove izjave on je nastavio da prima istu platu. Krasniqi je dao ostavku i na mjesto poslanika u trenutnom sazivu Skupštine, ali nije odustao od privilegija.

List "Fjala" je analizirao i plate drugih poslanika, koji nemaju upravljačke funkcije u hijerarhiji Skupštine. I njihove plate na osnovu deklaracija o imovini su sasvim različite i kreću se na hiljade eura.

Arben Gashi je rekao da prima 25,767 eura, dok Besa Gaxherri koja dolazi iz iste partije dobija samo 16,000 eura, ili skoro 10 hiljada eura manje. Neko dobija godišnju platu od 18 hiljada eura, neko 20, a neko 25 hiljada eura godišnje.