Sa suprugom i šestero djece

Kada je stupio u redove Oslobodilačke vojske Kosova 1998. godine, 18-godišnji Faik Zogaj nije ni zamišljao da će doći vrijeme kada će zemlju za koju se borio napustiti dobrovoljno. O čemu sada razmišlja, 16 godina kasnije, pogledajte video.

Njegova kuća zajedno sa imanjem od 30 ara je na prodaju po veoma niskoj cijeni, a novac od kuće planira samo u jednu svrhu: finansiranje puta za odlazak sa Kosova, za sebe, suprugu i šestero djece.

"Odlučio sam, prodaću sve. Jednospratnu kuću, unutra je uređena. Daću je za 15 hiljada erua samo da odem odavde", kaže Zogaj.

Hiljade Kosovara je pošlo u emigraciju preko Srbije i Mađarske, koristeći ilegalne puteve u potrazi za boljim životom.

Za Faika Zogaja prošlost koje se s ponosom sjeća ostala je samo na fotografijama koje je sačuvao. On sa nostalgijom i emocijama svojoj djeci pokazuje slike iz prošlosti.

Oči mu se napune suzama kada im govori o Ademu Jashariju i kaže im da je on živ, Kosovari ne bi bježali sa svojih ognjišta.

Razlog zašto želi otići sa Kosova su ekonomski uslovi.

"Samo zarad ove djece, ni zbog čega drugog. Tražio sam posao dvije godine, nigdje nisam mogao da nađem. Ako imate ujaka  ili nećaka za predsjednika, ili nekog drugog, da ti ponude radno mjesto, dobro je, inače drugačije nećete dobiti posao. Nisam ratovao za radno mjesto", rekao je on za portal "Kallxo.com".

Ali da bi sakupio novac, on je odlučio da proda sve što ima, počevši od komjutera, kuhinjskih pribora pa sve do kuće. Ali najviše se brine za svoju 18-godišnju kćerkicu.

"Ona me je nekako držala da do danas ne odem, ali više nemam izlaza nego da napustim Kosovo", kaže on. "Ukoliko mi predsjednik opštine garantuje radno mjesto i 200 eura platu, prihvatiću odmah".

Predsjednik opštine Mališevo, Ragip Begaj, je putem telefona rekao da nije obaviješten o konkretnom slučaju, ali je obećao da će se sastati sa Faikom Zogajem u pokušaju da spriječi njegov odlazak sa Kosova.

Begaj je rekao da ne može osigurati Faiku posao, ali će sagledati mogućnosti oko pomoći u poljoprivrednom sektoru.

Za ovu situaciju Begaj krivi centralnu vladu.

"Opština nije u mogućnosti da riješi probleme građana, pošto su doveli do ovakvog stanja od poslije rata. Vlada Kosova je kriva, jer ima ljude koji drže po tri, četiri radna mejsta, sa platama od 4 do 5 hiljada eura, dok građani nemaju ni za hljeb", rekao je predsjednik opštine Mališevo.

Ismet Kryeziu, predsjednik sela Mleqane, kaže da migracija svakim danom sve više i više pogađa i njihovo selo, a do sada je osam porodica napustilo ovo selo.

kallxo.com