Novi politički sporazum!?

Lider AAK Ramush Haradinaj pristao je da poziciju kandidata za kosovskog premijera prepusti lideru LDK Isi Mustafi, prenosi prištinska televizija "Kohavision".

Kako ta medijska kuća saznaje, lideri koalicije VLAN će danas održati sastanak na kome će biti objelodanjen novi politički sporazum tog koalicionog bloka koji, pored AAK i LDK, još čine Inicijativa za Kosovo i pokret "Samoopredjeljenje".

Visoki zvaničnik "Samoopredjeljenja" Visar Ymeri je u emisiji "Interaktiv" televizije "Kohavision" rekao da mu nije poznato da li je postignut dogovor da Mustafa bude kandidat koalicije VLAN za premijera.

On je, međutim, ponovio da nijedna stranka te koalicije neće ni po koju cijenu razgovarati sa Demokratskom partijom Kosova (PDK) odlazećeg premijera Hashima Thaçija, o njenom uključenju u buduću vladu Kosova.

Izbori na Kosovu održani su još 8. juna i na njima je Thaçijeva PDK dobila najviše glasova i 37 mandata u Skupštini Kosova, koja ima 120 poslaničkih mjesta, ali nedovoljno da formira vladu.

Koalicioni blok VLAN ima više od polovine poslaničkih mjesta u parlamentu Kosova, ali zbog insistiranja PDK da ima predsjednika Skupštine, blokada kosovskih institucija ušla je u šesti mjesec.