Bolnica zatvorena do kraja istrage

Kosovska policija sinoć je sprovela operaciju hapšenja osoblja prištinske privatne bolnice "IVF Center" koji se sumnjiče da su vršili nezakonitu transplantaciju organa, javila je sinoć kosovska agencija "Kosovapress".

Prisustvo policije u ovoj privatnoj bolnici potvrdila je i direktorica bolnice, dr Gjina Zeqiri, koja je sa novinarom Kosovapress-a razgovarala sve dok nije bila primorana da prekine razgovor zbog policije koja se nalazi u bolnici.  
 
"Pa kako ste tako brzo čuli to? Policija je tu i optužuju nas za transplantaciju organa. Ne mogu više da pričam...", rekla je Zeqiri i prekinula razgovora za Kosovapress.

Istraga Kosovske policije u bolnici "IVF Center", čije se osoblje sumnjiči da je vršilo transplantacije organa se nastavlja. Međutim, zastupnik ove bolnice, advokat Halil Palaj je u kasnijoj izjavi za Kohu ditore večeras rekao da je akcija u bolnici sprovedena zbog sumnje da se u bolnici zapravo obavlja nezakonita transplantacija ćelija, a što je Palaj demantovao.
 
"To nije tačno, jer bolnica ima dozvolu za to," rekao je Palaj i dodao da do sada niko od osoblja bolnice nije uhapšen.
 
Međutim, Koha navodi da policija sumnja u ginekologe specijaliste, među kojima su neki iz Turske, te da je broj osumnjičenih za sada nepoznat.
 
I direktorka bolnice, Gjina Zeqiri je u naknadnoj izjavi za Kosovapress rekla da je ova akcija Kosovske policije sprovedena zbog konkurencije.
 
"...kako bismo zatvorili bolnicu zbog konkurencije. Imamo dozvolu, a takođe radimo sa boljom tehnikom. Kao takvu, ja vještačku oplodnju nazivam implantacijom," objasnila je Zeqiri, iako u samoj vijesti Kosovapress-a nije navedeno više detalja na šta je Zeqiri i mislila.
 
Ona tvrdi i da joj je policija prijetila, zlostavljala je i vrijeđala.
 
"Oni su mi prijetili da će me uhapsiti, ali do sada to nisu uradili. Ja sam bila zlostavljana, vrijeđali su me, optuživali su me na različite načine," dodala je Zeqiri, istovremeno objašnjavajući da je policijska akcija ugrozila živote pacijenata koji su u bolnici, a kojih je u trenutku akcije policije bilo 40.
 
Ova privatna bolnica otvorena je 2005. godine i bavi se vještačkom oplodnjom. Međutim, kako je takođe javio Kosovapress, ova bolnica je 2008. godine privremeno zatvorena zbog sumnje da se osoblje bavilo radnjama koje su zabranjene zakonom.
 
A kako se navodi na zvaničnoj Internet stranici IVF Center-a, bolnica sarađuje sa turskom bolnicom "Jinemed" iz Istanbula, koju vodi najpoznatiji ginekolog u Turskoj, profesor Teksen Camlibel, te tako dio zaposlenih dolazi iz Turske.
 
Direktorka bolnice, dr Gjina Zeqiri je inače specijalista za fertilitet i sterilitet, a skoro cjelokupno obrazovanje i dio iskustva je, kako se takođe navodi na zvaničnoj Internet stranici ove privatne bolnice, stekla na Univerzitetu u Novom Sadu i Beogradu, odnosno na univerzitetskim klinikama. Tako je magistarske studije završila na Univerzitetu u Novom Sadu, dok je dvije specijalizacije i doktorske studije završila na Univerzitetu u Beogradu, a iskustvo stekla na Univerzitetskoj klinici u Novom Sadu, od 1994. do 1999. godine, kao i na Univerzitetskoj klinici u Beogradu, od 1999. godine do 2001.