Tri i po godine nakon ubistva

Suđenje za ubistvo pripadnika ROSU, Envera Zymberija, počinje u decembru ove godine, tri i po godine nakon što se ubistvo dogodilo u opštini Zubin Potok, kada su ove specijalne kosovske policijske jedinice pokušale da zauzmu dva granična prelaza na sjeveru Kosova, prenio je portal KoSSev.

Za ovo ubistvo terete se dva Srbina iz Zubinog Potoka, Radovan Radić i Milovan Vlašković, protiv kojih je još 5. maja tužilac EULEX-a podigao optužnicu, dok je pripremno ročište održano 26. maja.

Radovanu Radiću poziv je uručen u pritvoru, u kojem se nalazi od 11. aprila, dok je Vlaškoviću, kako portal nezvanično saznaje, poziv uručen kući.

KoSSev takođe saznaje da postoji mogućnost da se optužnica proširi, iako se još uvijek ne zna da li se to odnosi na uključivanje novih dokaza, više lica, ili i jedno i drugo.

Iako je iz EULEX-a za portal potvrđeno da je optužnica podignuta protiv dva lica, a što je potvrdio i jedan od advokata okrivljenih, Živojin Jokanović, prvobitno je policija raspisala potjernice za šest lica u vezi sa ubistvom Zymberija, od kojih je četvoro hapšeno, a troje nakon saslušanja potom i pušteno iz pritvora.

Tako se sada u pritvoru sa liste od šest lica nalazi samo Radovan Radić. Da je optužnica protiv Radovana Radića i podignuta, potvrdio je njegov advokat Živojin Jokanović, dok je ime drugog optuženog - Vlaškovića, KoSSev nezvanično saznao.

Iz EULEX-a inače portalu nisu potvrđena imena lica protiv kojih je podignuta optužnica za ubistvo Zymberija.