Koalicija PDK-LDK?

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Rexhepi izjavio je da očekuje da će naredne sedmice početi proces formiranja institucija na Kosovu.

Rexhepi, koji je član Demokratske partije Kosova (PDK), rekao je agenciji Beta u povratničkom selu Drsnik kod Kline da institucije Kosova "treba formirati što prije", jer u sadašnjoj situaciji najviše ispaštaju građani, ali i zato što predstoji donošenje važnih skupštinskih odluka.
"Čeka nas donošenje budžeta i odlučivanje o pitanju Specijalnog suda, a za donošenje tih odluka u Skupštini Kosova potrebni su glasovi dvotrećinske većine poslanika", kazao je ministar. 
On nije mogao da precizira da li će na konferenciji u Briselu, na kojoj učestvuju predstavnici PDK, biti razgovora i o političkoj krizi na Kosovu. 
"Kada je u pitanju rješenje političke krize, mora se poštovati to što mjesto predsjednika parlamenta Kosova pripada PDK. Mi smo za to da se stvori snažna politička koalicija koja ima 'brojke' i koja ima program, a zatim da se ide dalje", kazao je Rexhepi, dodavši da bi tu koaliciju trebalo da čine Demokratska partija Kosova i Demokratski savez Kosova. 
Prema njegovim riječima, moguće je da se ta koalicija proširi još nekim političkim subjektom. 
"Etničke zajednice i po Ustavu Kosova treba da budu dio institucija, ali one ne mogu imati ključnu ulogu prlikom odlučivanja", ocijenio je ministar.