Tri osobe mogući premijeri

Kosovo može dobiti tranzicionu vladu, koja će usvojiti budžet za narednu godinu, omogućiti stvaranje Specijalnog suda i nastaviti dijalog sa Beogradom, piše dnevnik "Tribuna".

Kao mogući premijeri u takvoj vladi spominju se ministar inostranih poslova Kosova i potpredsjednik DPK Enver Hoxhaj, gradonačelnik Gnjilana i član predsjedništva LDK Ljutfi Haziri i prvi potpredsjednik Alijanse za budućnost Kosova Blerim Shala, kao i drugi podpredsjednici ove tri stranke, prenosi dalje "Tribuna".

Oni su spomenuti kao mogući kandidati za premijera u jednoj sveobuhvatnoj vladi koju će činiti predstavnici ovih stranaka. To bi omogućilo izlazak iz sadašnje blokade koja može dovesti Kosovo do budžetskog i finansijskog kolapsa i istovremeno odložiti održavanje vanrednih parlamentarnih izbora.

Izvori dnevnika su rekli da gradonačelnik Gnjilana Lutfi Haziri ima podršku jednog dijela svoje stranke, ali je prihvatljiv i za PDK, međutim nedostaje mu međunarodna podrška.

Potpredsjednik PDK i aktuelni ministar spoljnih poslova Enver Hoxhaj uživa međunarodnu podršku, ali mu nedostaje podrška političkih stranaka.

Potpredsjednik AAK-a Blerim Shala ima međunarodnu podršku i prihvatljiv je za PDK i LDK, međutim nema podršku unutar stranke, koja po svaku ceijnu na mjestu premijera želi lidera stanke, Ramusha Haradinaja.

Ne očekuje se da će lideri PDK Hashim Thaçi, LDK Isa Mustafa i AAK Ramush Haradinaj imati nešto protiv takvog plana, zbog vremenskih ograničenja u donošenju nekih značajnih odluka, prije svega budžeta Kosova za sljedeću godinu.

Isti izvori su rekli da bi tranziciona vlada, koja bi se formirala konsenzusom, imala za zadatak da usvoji budžet zemlje za 2015, izvrši ustavnu reformu, što bi omogućilo stvaranje Specijalnog suda, kao i nastaviti dijalog sa Beogradom.

Slučajno ili ne, trojica lidera su trenutno van Kosova, Mustafa i Haradinaj u Njemačkoj, dok se pretpostavlja da je i Thaçi u Berlinu i da su tamo mogući sastanci sa predstavnicima Njemačke i drugih velikih država oko prevazilaženja sadašnje institucionalne i političke blokade.

Thaçi i Mustafa učestvovaće danas na sastanku predstavnika narodnih partija, koji se održava u Briselu.