Predsjednica raspušta Skupštinu

Ukoliko lideri političkih stranaka ne nađu rješenja za prevazilaženje političkog zastoja, onda će predsjednica Kosova, Atifete Jahjaga, u petak eventualno u utorak, posebnom uredbom raspustiti Skupštinu, a kasnije će raspisati vanredne izbore za 14. decembar.

Vijest su u srijedu potvrdili dobro obaviješteni izvori lista "Epoka e Re".

Predsjednica Kosova, Atifete Jahjafa će do petka sačekati lidere političkih stranaka da pronađu rješenje za prevazilaženje političkog zastoja, najkasnije do sljedeće sedmice, do utorka, u protivnom ona će posebnom uredbom raspustiti Skupštinu i raspisaće vanredne izbore za 14. decembar", rekli su izvori pod uslovom da ostanu anonimni.

No, ovi izvoru su dodali također i to da je Kosovo zakasnilo sa formiranjem institucija, i stoga nema vremena za formiranje Vlade u regularnoj proceduri zbog nefunkcionisanja Skupštine.

"Republika Kosovo je zakasnila sa formiranjem novih institucija. Stoga, Kosovo nema vremena za formiranje Vlade po regularnoj proceduri zbog nefonkcionisanja Skupštine. Također prema stavovima dvojice lidera, Hashima Thaçija ispred PDK i Ise Mustafe ispred LDK, ne vidi se spremnost ovih dviju političkih snaga za formiranjem sveobuhvatne ili tehničke vlade. Jedini izlaz je odlazak na nove izbore", rekli su ovi izvori.