Sumnje u korupciju na najvišem nivou

Evropske diplomate i zvaničnici u Briselu su šokirani, prvo zbog ozbiljnosti sumnji u korupciju i miješanja politike u istrage EULEX-a, ali još više zbog utiska da su strukture EU pokušale da prikriju tragove tih teških prekršaja. Zbog toga, iako su sa dobrodošlicom dočekali odluku Mogherinijeve da jedan ”nezavisnji ekspert” obavi istragu, i dalje zadržavaju rezervu i mogućnost da Evropski parlament sprovede svoju istragu, prenosi “Koha ditore”.

Poslije skoro godinu dana strukture EULEX-a na Kosovu a i u Briselu, iznijele su i političke stavove EU o postojanju ozbiljnih sumnji za korupciju u EULEX-u, prenosi list "Koha Ditore".

Dok su diplomate i poslanici razočarani strukturama EULEX-a, Službe za inostrane poslove EU koje, iako su priznale da ”za njih - to što je objavila ''Koha Ditore'' nije ništa novo!”, sve dok se ti teksovi nisu pojavili, nisu smatrali za potrebno da obavijeste i političke centre o tim činjenicama.

Dok se skandal nije pojavio u medijima, o tome nisu zvanično obavještene ni kancelarije zemalja članica preko Komiteta za za politiku i bezbjednost u kome je zastupljeno svih 28 zemalja članica, niti poslanici Evropskog parlamenta.

Čak je, prema nekim diplomatskim izvorima, prva dva dana kada je ”Koha Ditore” počela da iznosi na vidjelo sumnje u korupciju na najvišem nivou, u najvišim strukturama EULEX-a i EEAS-a, nekim diplomatama rečeno: ”potrudićemo se da sve zadržimo kao interno pitanje”, sa uvjerenjem da će vremenom interesovanje proći, posebno imajući u vidu institucionalnu krizu na Kosovu.

Ali, pošto su počeli da se zanimaju i strani mediji i poslanici Evropskog parlamenta, zabrinutost je dobila velike razmjere, i sada će EU, kako se vidjelo iz odluke visoke predstavnice Federike Mogherini, imenovati ”nezavisnog eksperta” da se pozabavi tim pitanjem, shvaćeno je da taj skandal ne može više da se prikrije i da za njega neće moći da se izbjegne da sa detaljima istrage bude upoznata i javnost, jer se više ne vjeruje ni EULEX-u ni EEAS-u u vezi tog skandala.