I jedni i drugi insistiraju na svojim stavovima

Dok opozicija ujedinjena oko koalicije VLAN nastavlja da insistira na poštovanju volje parlamentarne većine i nastavku konstitutivnog zasjedanja, partija pobjednica na izborima 8. juna, PDKK, sa kojom niko ne želi da uđe u koaliciju, je počela pripreme za vanredne izbore, prenosi list "Koha Ditore".

Postizborna koalicija LDK, AAK, Inicijativa i pokret "Samoopredjeljenje” u izjavama za javnost i dalje insistiraju na tome da ne popuštaju u vezi položaja predsjednika Skupštine i da nema prekomponovanja sporazuma.

Sa druge strane PDK je odlučna u tome da Kosovo odvede na izbore ukoliko i ona ne učestvuje u sporazumu izgradnje institucija. I analitičari kažu da PDK insistira da se institucionalna blokada riješi u paketu, i traži od Bloka VLAN da poštuje odluku Ustavnog suda i da odustane od položaja predsjednika skupštine.

I poslije skoro tročasovnog sastanka održanog u sjedištu AAK u srijedu poslije podne, kandidat za premijera Ramush Haradinaj, je rekao da nije doneta nikakva odluka van do sada odlučenog. Isto kao i na prepodnevnom sastanku u četiri oka sa Isom Mustafom iz LDK, Haradinaj je rekao da nije razgovarano o redizajniranju sporazuma Bloka.

Ova koalicija i dalje poziva predsjedavajuću Floru Brovinu da zakaže zasjedanje i isključuje mogućnost novih parlamentarnih izbora.

Neki lobisti i bivši učesnici proglašenja nezavisnosti Kosova su preporučili određenim liderima u Prištini da ponovo ožive poznatu formulu vladavine PDK, LDK i AAK kako bi zemlja izbjegla izbore i opasnost od neočekivanih događanja. Po ovoj formuli, Ramush Haradinaj bi bio nominovan za premijera, Isa Mustafa za predsjednika Skupštine a Hashim Thaçi bi pričekao 2016. da bi se kandidovao za predsjednika države.

List “Tribuna” prenosi da na političku i institucionalnu krizu na Kosovu nisu ostali indiferentni ni prijatelji Kosova iz inostranstva koji su bili aktivni tokom proglašenja nezavisnosti.

List saznaje iz svojih diplomatskih izvora da su se neki od lidera političkih partija sastali sa stranim lobistima i prijateljima Kosova (čija su imena poznata redakciji) , koji su ponudili i da posreduju u prevazilaženju političkog grča na Kosovu.

Formula koja je pominjana u ovom slučaju je ona koja je na Kosovu već dokazana PDK, LDK, AAK, u koju će kasnije prema ustavnoj formuli ući i manjine.

Prva opcija koja je pomenuta o podjeli funkcija je bila da Ramush Haradinaj bude nominovan za premijera, Isa Mustafa za predsjednika Skupštine, a Hashim Thaçi za budućeg predsjednika države poslije isteka mandata predsjednice Atifete Jahjaga. Ova koalicija bi bila vođena po većinskom sistemu.

Koha ditore / Tribuna / RTK2