Potrebno hitno rasvjetljenje

Optužbe za korupciju u Eulexu moraju pod hitno biti rasvjetljene i sve, s tim u vezi, preduzete mjere moraju biti transparentne, zatražila je Ulrike Lunacek.

Ona je, poslije sastanka u spoljnopolitičkom odboru EP sa šefom službe za civilne operacije Kenetom Dinom i direktorom za zapadnu Evropu i Balkan u evropskoj spoljnoj službi Fernandom Gentilinijem, izrazila zadovoljstvo što je njen zahtjev za nezavisnom istragom ovih optužbi prihvatila nova šefica evropske diplomatije Federica Mogherini, koja je imenovala nezavisnog pravnog savjetnika.
"Zahtijevam puno rasvjetljavanje optužbi vezane za korupciju i za to potrebne istražne radnje. Saslušanje s tim u vezi, u ponedjeljak, nije bilo zadovoljavajuće, jer je bilo vidljivo da se propustilo da se odmah istraže slični slučajevi u prošlosti. Zbog toga smo se odlučili da uputimo jedan katalog pitanja Mogherinijevoj. EP zadržava, uz to, pravo da uspostavi i parlamentarni istražni odbor, u zavisnosti od odgovora na pitanja", poručila je potpredsjednica Evropskog parlamenta (EP) i izvjestilac za Kosovo u saopštenju.
Ona je naglasila da nije u pitanju samo vjerodostojnost misije EU, već da je pred testom čitava politika širenja unije na zapadni Balkan.
"Ukoliko nam u ovom konkretnom slučaju ne pođe za rukom da u Eulex povratimo poverenje građana Kosova, ali i članica EU, zahtjevi Unije za pravnom državom i borbom protiv korupcije na celom zapadnom Balkanu postaće farsa", zaključila je Lunacek.