Početak srpskog jedinstva na Kosovu

Načelni dogovor o jedinstvenoj srpskoj listi je početak jedinstva srpskog naroda na Kosovu, kaže ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova Dalibor Jevtić.

On navodi da je dogovor lidera SLS, "Srpske", SDP Olivera Ivanovića i vjerovatno NDS postignut u Beogradu, ali da nije bilo posredovanja iz Beograda.

"Očekujemo da će Srbi na Kosovu konačno dobiti jedinstvenu listu. Ujedinili smo se oko pitanja rezervisanih mjesta u skupštini i formiranja oružanih snaga Kosova", rekao je Jevtić u emisiji "Kažiprst" na televiziji B92.

On ističe da je SLS godinama govorila da srpska zajednica mora da nastupa zajednički na Kosovu, a da je sve dosad ona bila duboko podjeljena. Na pitanje da li je ovaj dogovor nešto što bi moglo da izbriše te podjele, on kaže:

"Negde mora da postoji početak onoga što se zove jedinstvo srpskog naroda na Kosovu. Nismo ubedili sve da su naši stavovi ispravni, ali smo rekli da moramo da međusobna neslaganja, političke razlike i lične sujete ostavimo na strani, jer nam je potrebno jedinstvo naroda", rekao je on.

Jevtić ističe da je znak da se Srbi mogu ujediniti činjenica da su se svi složili oko rezervisanih mjesta i formiranja oružanih snaga, kao i da su etiketiranja "Thaçijevih Srba" i podjele na "dobre" i "loše" Srbe godinama samo doprinosile podjelama.

"Te etikete nisu primjerene, jer mi smo se prije svega borili za insterese Srba unutar institucija", kaže funkcioner SLS.

Ideja zajedničke srpske liste jeste prelazak cenzusa od pet odsto i uzimanje više od deset zagarantovanih mjesta, a cilj je između 15 i 20.

"Nas je bilo 13 i mnoge odluke nisu mogle da se donesu bez Srba. Među njima je i formiranje oružanih snaga Kosova", kaže Jevtić.

Stav srpske zajednice, ali i zvaničnog Beograda je da Kosovo ne bi trebalo da dobije svoju vojsku, a Jevtić očekuje da se o tome razgovara prije svega u Briselu.

"Pored našeg stava, potrebni su i stavovi Beograda i NATO. O tome će se razgovarati u Briselu. U ovom trenutku ne vidim da će se u skorijoj budućnosti stav promjeniti, ali mnogo toga je bilo u prošlosti neprihvatljiv, pa je sada prihvatljivo. Neću reći da toga neće biti za sto godina, jer politika je takva", kaže Jevtić.

Govoreći o svom ministarstvu i broju povratnika na Kosovu, Jevtić kaže da je on poražavajući. Srbi povratnici imaju mnoge tehničke probleme, nemaju vode, struje, mogućnost za zapošljavanje, ali postoji i problem toga da li je neko iskren u želji da se vrati ili traži nešto od države.