Predizborna trka u jeku

I dok ostale zajednice razmišljaju kako da nastupe na predstojećim vanrednim parlamentarnim izborima, albanske političke stranke već uveliko vode predizbornu trku pregrupisavanja članova.

Ćerka pokojnog predsjednika Kosova Ibrahima Rugove, Teuta Rugova je prešla u Demokratski savez Kosova, LDK, partiju koju je formirao i dugo godina vodio njen otac, prenose mediji. Ova najveća opoziciona partija koju danas vodi Isa Mustafa bivši gradonačelnik Prištine, je saopštila da su se njenim redovima priklonili i brojni stručnjaci, profesori i predstavnici civilnog društva.

Na Mustafinoj listi od prije nekoliko dana je i direktor njemačke privredne komore na Kosovu Bardul Metaj. Partija je svog novog člana predstavila na skupu u sali RTV21 "Sheshi 21" (Trg).

"Bivši premijer Thaçi je imao običaj da na kraju izbora u ovoj sali otvori šampanjac. Ja vam garantujem da ću rezervisati ovu salu da od 8. juna do 8. jula ovo bude mjesto za saučešće Demokratskoj partiji", rekao je Metaj, na skupu na kom je Isa Mustafa obećao pobjedu na predstojećim izborima 8. juna.

LDK je takođe ponosno saopštio da se partiji pridružio i pariski profesor diplomatije Valon Murtezaj.

Ovakva učlanjenja nestranačkih ličnosti, zatim predstavnika civilnog društva, te univerzitetskih profesora, predstavljaju glavnu predizbornu aktivnost gotovo svih političkih partija kosovskih Albanaca ovih dana.

Tako pored uobičajenih predizbornih obećanja, period uoči 8. juna obilježava i takmičenje partija u primanju novih članova ili prelaska iz jedne u drugu partiju, što se saopštava na press konferencijama, obilascima, skupovima ili društvenim mrežama.

I Thaçijeva Demokratska partija Kosova se ponosi novim članovima. Thaçi je saopštio da se PDK-u priklonio biznismen Ramiz Kelmendi, koji je samo prije nekoliko dana napustio Alijansu za budućnost Kosova, Ramusha Haradinaja.

Gazeta Express piše "Thaçi je Alijansi uzeo Ramiza Kelmendija". Ramiz Kelmendi je vlasnik lanca supermarketa ETC i Elkos Grupe.

Prethodno je Thaçi pridobio ljude iz civilnog društva. "Mjesto u svojoj ekipi i novoj vladi" ponudio je Ardianu Arifaju, iz instituta KIPRED, koji je to i prihvatio. I Luleta Vuniqi, direktorka Centra za rodne studije, prihvatila je ponudu Hashima Thaçija "da se pridruži novoj ekipi Demokratske partije Kosova sastavljenoj od eminentnih stručnjaka".

Inače, Thaçija su napustili njegovi dugodišnji najprivrženiji saradnici Fatmir Limaj, nekadašnji ministar za infrastrukturu, i Jakup Krasniqi, doskorašnji predsjednik Skupštine Kosova, te sa njima i određeni broj sada već bivših poslanika. Kako će se to odraziti na rezultate izbora ostaje da se vidi.

Najveći odjek i debatu u javnosti povodom sve češćih odlazaka pripadnika civilnog društva u političke partije izazvao je ulazak Ilira Dede u pokret Samoopredjeljenje, Albina Kurtija.

Ilir Deda je bio direktor instituta KIPRED. Inače svoju političku karijeru probao je kao suosnivač političke partije "Novi duh" (Fryma e re), koja nije ostvarila uspjeh, a bio je i savjetnik predsjednice Jahjage. Mediji ga opisuju kao velikog kritičara politike Thaçija.

Na skupu 8. maja, Deda je rekao da građani Kosova mogu biti ponosni samo na pokret Samopredjeljenje. "Možemo li biti ponosni kao građani Kosova i dobre države? Da, sa pokretom Samoopredjeljenje i Albinom Kurtijem budućim premijerom", rekao je Deda.

Prije Dede, pokretu Samopredjeljenje se pridružio Avni Zogiani iz NVO "Çohu" (Ustani) koja se bavila istraživanjem korupcije na Kosovu.

I Alijansa Novo Kosovo, AKR, Behgjeta Pacollija, pohvalila se novim članom. Ministar životne sredine i prostornog planiranja Dardan Gashi napustio je dosadašnju partiju "Lista Rugova" i postao član AKR-a.

Demokratski savez Kosova je za danas najavio konferenciju za novinare na kojoj će, kako prenose mediji, ozvaničiti članstvo Rugovine ćerke Teute.

Političke partije vjeruju da su sa novim "pojačanjima" sigurnije uoči vanrednih izbora, pa već iznose svoje prognoze.

Demokratska partija i Demokratski savez, kao najveći konkurenti, najavljuju pobjede. I dok su ostale partije uvjerene da se vlast mora mijenjati, te svoje lidere najavljuju kao buduće premijere, Pacollijeva Alijansa Novo Kosovo predviđa da će biti treća partija.