Koha Ditore

Promjene Zakona o lokalnoj samoupravi neće omogućiti promjenu ovlašćenja Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu, piše Koha Ditore.

Ministarstvo lokalne samouprave je iniciralo promjene Zakona o lokalnoj smaoupravi, ali, kako tvrde zvaničnici Vlade Kosova, te promjene se ne odnose na ovlašćenja zajednice, već su u skladu sa sporazumom Kosova i Srbije.
Komisija za lokalnu samoupravu Skupštine Kosova je predložila amandman u kojem se kaže da Zajednica/Asocijacija treba da djeluje u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi i da bude registrovana kao nevladina organizacija. 
Kosovski zvaničnici su još u decembru prošle godine izjavili da očekuju komentare iz Brisela na prijedlog statusa Zajednice/Asocijacije opština sa srpskom većinom. Istovremeno je i srpska strana, prema pisanju Kohe, insistirala da ima ekipu koja radi na izradi statusa shodno njihovim zahtjevima. 
Beograd insistira da Status Zajednice izradi Upravljačka grupa, četvoročlani tim koji biraju predstavnici Srba sa sjevera Kosova. Zajednica srpskih opština je tijelo preko kog će kosovski Srbi realizovati svoja prava i koje će povezivati deset opština sa srpskom većinom.