Predmeti trebaju do kraja biti odrađeni

Samo u decembru tužioci EULEX-a su radili na 245 krivičnim predmetima na Kosovu. Slučajevi su visokog profila i stoga se tretiraju od strane Specijalnog tužilaštva Republike Kosova gdje su postavljeni tužioci da izraze svoju misiju. Ali ovo nisu svi slučajevi gdje rade tužioci i istražitelji misije EU. Stotine drugih slučajeva su širom Kosova, piše list "Tribuna".

Neki u preliminarnim istragama, a neki u poodmakloj fazi. Samo u specijalnom tužilaštvu tokom decembra, od 245 slučajeva koje je ovo tužilaštvo odradilo, 122 su iz prethodnih istraga dok je 123 na vrhuncu istrage koje se dešavaju sada.

Ove statistike, ali i neke od slučajeva naslijeđenih od UNMIK-a koji još uvijek nisu uspjeli da budu tretirani i mnogo posla koje ova misija treba da odradi natjeralo je zvaničnike u Briselu da se uvjere da misija koja će zamjeniti EULEX u septembru treba imati sasvim drugačiju formu rada. Efektiviniju ali i jeftiniju.

Ono što postoji kao uvjerenje u Briselu i kod svakog evropskog zvaničnika je da zbog osjetljivosti koja je pokazala zaštita svjedoka na Kosovu ne treba da ni pod kojim uslovima odustanu od slučajeva koji su već započeti...