Zločin srpskih snaga

Danas se odaje počast četrdesetpetorici poginulim stanovnicima Račka, među njima najviše civila, staraca i djece, koji su prije 15 godina masakrirani od strane srpskih snaga.

Prema izjavama svjedoka, koji su preživjeli masakr u Račku, u ranim jutarnjim satima, negdje oko 06 sati 30 minuta srpske snage su, nakon što su granatirali selo, uhapsili a nakon toga i masakrirali 45 osoba, uglavnom civila ovoga sela.
Nakon ovog slučaja, sutradan mjesto događaja obišao je i bivši šef OSCE misije na Kosovu, William Walker, koji je ovaj čin srpskih snaga nazvao zločinom protiv čovječnosti. 
Izvještaji Human Rights Watch, OSCE-a, Međunarodni sud za ljudska prava, događaj u Račku okarakterisao je kao masakr albanskih civila od strane srpskih snaga. Miloševićeve vlasti su tvrdile da su svi ubijeni bili pripadnici terorističkih banda te da su poginuli u oružanim borbama sa snagama bezbjednosti.
Masakar u Račku, potresao je širu javnost i probudio svjetsku diplomaciju, koja je od tada jače mobilisala svoje snage za Kosovo.
Ono što se desilo u Račku, prezentirali su svi svjetski mediji, što je kasnije uticalo i na intervenciju NATO-snaga, koje su iste godine izvršile vazdušni napad na ciljeve Miloševićeve vojske i policije.