Od septembra nova misija

Vlada Kosova želi da bude šef novoj misiji EU. Vlada traži skriveni način da misija koja će zameniti Euleks svaki put konsultuje kosovske institucije kada bude pokretana neka nova istraga za korupciju, organizovani kriminal ili ratne zločine. Međutim, sve će biti odlučeno poslije pregovora sa EU koji će početi sredinom ovog mjeseca, prenosi list "Trinbuna".

EU će u septembru ove godine imati novu misiju na Kosovu. Ona se više neće zvati EULEX. Sjedište će joj biti u kancelariji predstavnika EU na Kosovu i biće manja od sadašnje misije EU za vladavinu prava.

Nova misija će takođe imati za cilj vladavinu prava na Kosovu a izvršna ovlašćenja spolja će se razlikovati od EULEX-a, ali ne mnogo i suštinski.

Sredinom januara, zamjenik premijera i ministar za pravosuđe Hajredin Kuçi, će predvoditi kosovsku delegaciju koja će u Briselu imati niz sastanaka sa predstavnicima zemalja članica. Očekuje se da će istovremeno biti održani i zvanični pregovori EU sa Vladom Kosova o restruktuiranju misije.

Sastanci će prethoditi pregovorima zemalja članica o novoj misiji na Kosovu koji će početi 20. januara.

Ova misija čije ime još nije definisano, imaće izvršna ovlašćenja na sjeveru Kosova i u ostalim oblastima koje se odnose na sprovođenje Briselskog sporazuma.