Papirom u i kroz Srbiju

Građani koji žele da putuju dokumentima Kosova preko Srbije u treću zemlju i obratno, prethodno se trebaju pripremiti da se suoče sa srpskom pograničnom policijom. Vlasti ove države traže novac Kosovarima kako bi im dali papir koji im omogućava prolazak kroz Srbiju, piše list "Tribuna".

Jedini dokument koji jedan građanin Kosova može pokazati srpskim vlastima kada putuju u Srbiju ili preko Srbije u neku drugu zemlju je lična karta kao identifikacioni dokumenat.

Na osnovu postignutog Sporazuma o slobodi kretanja koji je postignut u Briselu između Kosova i Srbije, Kosovari kada žele da uđu u Srbiju moraju pokazati svoje lične karte koje Policija Srbije prepoznaje kao dokumenat na osnovu kojih uzimaju lične podatke i zatim ih ubacuju na bijeli papir formata A4.

Ovaj list građani Kosova kasnije mogu koristiti kao dokumenat koji im omogućava boravak i prolazak kroz Srbiju. Pomenuti dokument vrijedi samo na teritoriji Srbije, pošto granične vlasti taj isti uzimaju korisniku prilikom izlaska iz Srbije.