U intervjuu za RSE

Beograd ima rezervni plan, što podrazumijeva podjelu Kosova, ali takvo što bi moglo proizvesti čak i oružani sukob između Albanaca i Srba, rekao je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa, stručnjak za ustavno-pravna pitanja Mazllum Baraliu.

Na konstataciju da su predstavnici Građanske inicijative Srpska izjavili da neće priznati nezavisnost Kosova i da će raditi protiv toga uslijedilo je pitanje da li to može iskomplikovati situaciju na sjeveru i odnose ovih opština u cijelosti sa institucijama Kosova, prof. Mazllum Baraliu je kazao:

"Da, može se zakomplicirati mnogo. To nas čak može vratiti na nultu tačku, odnosno u fazu u kojoj je situacija koja je bila gore, prije razgovora, a posebice prije junske intervencije, koja je bila neprihvatljiva i veoma teška.

Očigledno, situacija karakterizirana paradržavnim strukturama, ilegalnim (u stvari legalnim, ali za Srbiju) - uvijek strukturama neprijateljski orijentisanim  prema državnim institucijama Kosova, čak i prema građanima, a ponekad i prema samim građanima srpske zajednice, bila je takva i ukoliko se ne poštuju principi, i ustavni i zakonski, ali i principi Sporazuma iz Brisela, onda će se situacija gore vratiti na nulu.

Dakle, imaćemo status quo, ali na retrogradan način vraćen na 'reinstitucio in integrum', kako kažemo mi pravnici - stanje koje ne samo da nije korisno i prihvatljivo, već može biti veoma opasno iz razloga što ne preostaje nijedan drugi mehanizam, ni Brisela, ni Prištine ni Beograda.

Jučer je baš premijer Republike Srbije spomenuo nekoliko puta na više mjesta da je razgovarao s Vatikanom i Briselom o podjeli Kosova. Ovo je osmišljeno kao najbolji mogući način i minimum minimuma kojeg oni mogu izvući sa Kosova, kojeg su, ranije, prema njegovim riječima izgubili.

Stanje može proizvesti i metastazirati do nesagledivih posljedica i neprihvatljive situacije, teže, lošije, koje bi moglo izazvati oružani sukob između Albanaca i Srba, ali ne i samo to. Dakle, može destabilizirati Balkan i zbog toga će Brisel, EU, međunarodna zajednica i SAD, imati reperkusije i imati problema s posljedicama koje mogu biti izazvane - u slučaju da ne dođe do integracije ovih institucija.